Έστω και λίγο καθυστερημένα τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των αρτοποιών, έτσι ώστε να βάλουν τον κόσμο σε ένα χριστουγεννιάτικο κλίμα και να ευωδιάσουν με το "άρωμα" τους την γιορτινή ατμόσφαιρα.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι πολλοί ίσως να μείνουν μόνο με τη μυρωδιά, καθώς οι αυξήσεις στις χριστουγεννιάτικες αυτές λιχουδιές θα είναι αισθητές στη τιμή του καταναλωτή, παρά την προσπάθεια που έχουν κάνει οι επαγγελματίες για να τις συγκρατήσουν.

Η ουσία όμως είναι μία: Με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες που ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 70%, αν μία επιχείρηση θέλει να παραμένει βιώσιμη δεν είναι δυνατόν να κρατήσει τις τιμές που είχε τα περασμένα έτη.

Μόνο το βούτυρο που χρησιμοποιούν τα ζαχαροπλαστεία για αυτά τα γλυκίσματα από τα 8 ευρώ που ήταν έχει φτάσει πλέον τα 16 ευρώ. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται όμως στα γάλατα, στα αμύγδαλα, στα καρύδια, στο μέλι και γενικότερα στα πάντα.

Μέσα σε όλα αυτά δεν αναφερόμαστε καν στο ρεύμα που έχει ανέβει στα ύψη και έχει αυξήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την παραγωγική διαδικασία. Οπότε ποιες είναι οι τιμές που θα δούμε φέτος στα ζαχαροπλαστεία και στα αρτοποιία της Πάτρας;

Ο μέσος όρος των τιμών

Στα ζαχαροπλαστεία που συνήθως λόγω της εξειδίκευσης τους έχουν πιο τσιμπημένες τιμές θα δούμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα να φτάνουν κατά μέσο όρο τα 14 με 15 ευρώ το κιλό.

Θα υπάρξουν και περιπτώσεις που οι τιμές αυτές θα φτάσουν ίσως και τα 16 με 17 ευρώ, ειδικότερα σε εκείνα τα γλυκίσματα που έχουν ένα παραπάνω είδος πρώτης ύλης, όπως για παράδειγμα τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα.

Οι δίπλες, η παραδοσιακά πιο ακριβή χριστουγεννιάτικη λιχουδιά, θα ξεκινάει στάνταρ από την τιμή των 19 με 20 ευρώ και θα φτάνει στα 24 με 25 ευρώ. Όμως και στα αρτοποιία με δυσκολία θα μπορεί να βρει κανείς μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάτω από 12 ευρώ το κιλό.

Μειωμένη φέτος η παραγωγή

Όλες αυτές οι αυξήσεις, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, αφορούν τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, δεν λογαριάζουν καν τις αυξήσεις στο ρεύμα, γιατί τότε πολύ απλά δεν θα προχωρούσαν καν στο κόπο να τα φτιάξουν.

Η τάση πάντως λόγω της κατάστασης που υπάρχει θα είναι αυτή: Μειωμένη παραγωγή (για να γλιτώσουν το κόστος της ενέργειας) με πιο τσιμπημένες τιμές για να μην μπουν μέσα.