Διπλά και τριπλά καλούνται να δώσουν πίσω τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής δεκάδες επιχειρήσεις της Πάτρας, από την εστίαση, το εμπόριο και δεκάδες άλλους τομείς της οικονομίας.

Πρόκειται για το θέμα με το μήνυμα που έχει ήδη φτάσει σε αρκετούς επαγγελματίες από την ΑΑΔΕ στο οποίο τους ζητείται να δώσουν το σύνολο των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους αντίστοιχους τόκους και τις προσαυξήσεις, επειδή δεν τήρησαν τους όρους που υπήρχαν για το μέτρο αυτό.

Ο όρος που δεν τήρησαν, σύμφωνα με το "ραβασάκι", έχει να κάνει με το εργασιακό, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους υπαλλήλους που απασχολούσαν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μετά και από το τέλος της καραντίνας. 

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, αλλά και τους λογιστές τους το όλο θέμα δεν έχει να κάνει ούτε με απολύσεις, ούτε με λάθη που έγιναν από τους ίδιους, αλλά από το κράτος και τους όρους που υπήρχαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όπως λένε αρκετοί επαγγελματίες μετά την καραντίνα άλλαξαν την εργασιακή σχέση που είχαν με κάποιους από τους υπαλλήλους τους, με αποτέλεσμα το σύστημα της ΑΑΔΕ να τους βγάλει «παραβάτες» και να τους ζητάει το σύνολο των χρημάτων πίσω, χωρίς να τους δίνει δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακανονισμό και δόσεις.

Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν δεκάδες επαγγελματίες της Πάτρας ξεκινούν από τα 4.000 ευρώ και φτάνουν τις 20, τις 30 ή ακόμα και τις 60 χιλιάδες ανάλογα με τους υπάλληλους που είχαν, από τον αριθμό των οποίων προέκυπτε και το ύψος της επιστρεπτέας που έπαιρνε η κάθε επιχείρηση.

Πρόκειται για το νέο «πονοκέφαλο» της αγοράς  ο οποίος, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, αν δεν αλλάξει θα κλείσει αρκετές επιχειρήσεις. «Η επιστρεπτέα προκαταβολή που μας κράτησε όρθιους στην καραντίνα, τώρα μας κλείνει…» έλεγε χαρακτηριστικά επαγγελματίας.