«Κόφτη» στα κονδύλια για λογαριασμούς ρεύματος και ενέργειας βάζει στους ενεργειακά σπάταλους φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μόνο για ρεύμα, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες πλήρωναν 600-700 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά από φέτος το κόστος έχει ανέβει 50% και φτάνει στα 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ! Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ , στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει και μπορούν να εξοικονομήσουν πάνω και από 100 εκατ. ευρώ , αν επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 10%.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα, πολλοί φορείς και δήμοι δεν έχουν ορίσει καν κάποιον ως διοικητικά υπεύθυνο, που θα παίρνει μέτρα στην υπηρεσία την οποία εποπτεύει όταν διαπιστώνει ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν την παράλειψη. Δεν επιβάλλουν όμως κυρώσεις γιατί δεν έχουν ακόμα εκδοθεί λογαριασμοί ρεύματος, που μπορεί ενδεχομένως να έδειχναν ότι υπηρεσίες και υπάλληλοι έκαναν εξοικονόμηση 10% και άνω αυτοβούλως, χωρίς καμία συνδρομή από τους διοικητικά υπεύθυνους.

Τότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κρίνει ποιοι είναι οι «σπάταλοι» φορείς των οποίων θα απορρίψει αιτήματα για έξτρα κονδύλια. Στην περίπτωση των ΟΤΑ, το μπαλάκι πέφτει στους τοπικούς άρχοντες, καθώς τις συνέπειες θα υποστούν τελικά οι δημότες και τοπικές επιχειρήσεις, εφόσον αναγκαστούν σε αύξηση δημοτικών τελών, ή αν υποστούν ενεργειακές διακοπές και άλλες περικοπές. Αντιθέτως οι πιο «οικονόμοι» από τους φορείς θα μοιραστούν και έξτρα κονδύλια, σαν επιβράβευση.