Μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της Κάτω Πόλης, της μοναδικής από τις τρεις εργολαβίες που συμπεριλαμβάνεται στο μεγαλύτερο έργο για την Πάτρα που συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Ως γνωστόν οι εργασίες για την ανάπλαση της Άνω πόλης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν και οι εργασίες για την ανακαίνιση – συντήρηση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας. Οι εργασίες για τις σκάλες έχουν ξεκινήσει από αυτές της Τριών Ναυάρχων.

Έτσι με την έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της Κάτω πόλης θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου που ουσιαστικά θα δώσει μια άλλη πνοή στην Πάτρα και θα της δώσει την δυνατότητα να αναδείξει τα σημεία αναφοράς της, τα τοπωνύμια της και να εξελιχθεί σε ένα κέντρο για τον αστικό περιηγητικό τουρισμό.

Ωστόσο, επειδή το όλο έργο, άρα και οι τρεις εργολαβίες, είναι με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014 -2020,  είναι σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες, γιατί διαφορετικά εγκυμονεί ο κίνδυνος της ακύρωσης του. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2023 όλες οι εργασίες και για τις τρεις αυτές εργολαβίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Σε ότι αφορά πάντως την ανάπλαση της Κάτω πόλης, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, η εργολαβία δεν παρουσιάζει τις τεχνικές δυσκολίες που παρατηρούνται στην Άνω πόλη και το έργο αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τις διάφορες παρεμβάσεις που είναι να γίνουν με πεζοδρομήσεις και την διαμόρφωση ποδηλατοδρόμων (Κανάρη, Αλεξάνδρου Υψηλάντου κτλ), αλλά και τις αλλαγές σε παγκάκια, σε στύλους φωτισμού κτλ, ενώ για το τέλος θα μείνει η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος από την οδό Αράτου έως και την Γούναρη που αποτελεί και μία από τις κομβικές πτυχές του όλου έργου.