Θεωρείτε ότι γνωρίζετε καλά το πρόσωπό σας – το κοιτάζετε εξάλλου μία ολόκληρη ζωή στον καθρέπτη. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα υγείας, τα οποία αγνοούσατε. Προϋπόθεση βέβαια είναι να ξέρετε τι να αναζητήσετε, όπως αναφέρει το vita.

Αυτές είναι μερικές κοινές εκδηλώσεις υποκείμενων προβλημάτων υγείας στο δέρμα του προσώπου σας:
Πληγές στα χείλη

Οι πληγές γύρω από τα χείλη και το στόμα σας είναι πιθανότατα έρπης. Εάν κολλήσετε τον ιό, δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε και θα έχετε εξάρσεις και υφέσεις εφόρου ζωής. Οι πληγές μπορεί να ξεσπάσουν όταν είστε άρρωστοι, ανήσυχοι ή υπερβολικά κουρασμένοι ή όταν μένετε στον ήλιο για πολύ καιρό. Συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, αλλά εάν έχετε μεγάλα ή συχνά ξεσπάσματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Εξάνθημα πεταλούδας

Το εξάνθημα αυτό καλύπτει και τα δύο μάγουλα, έχει σχήμα πεταλούδας και είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι του λύκου. Αυτή είναι μια ασθένεια που κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στους ιστούς και τα όργανά σας. Μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, πόνους και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τα δάχτυλά σας να γίνονται μπλε στο κρύο. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε ένα ανεξήγητο εξάνθημα, ειδικά εάν συνοδεύεται από τα προαναφερόμενα συμπτώματα.
Τρίχες σε ασυνήθιστα μέρη

Θα μπορούσε απλώς να είναι μια τρίχα που φυτρώνει καθώς μεγαλώνετε εκεί που δεν την θέλετε – στους άνδρες γύρω από τα αυτιά και τα φρύδια και στις γυναίκες γύρω από το πηγούνι. Σε νεότερες γυναίκες, οι τρίχες στο πρόσωπο μπορεί να είναι σημάδι συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη.
Κιτρινωπό δέρμα και μάτια

Όταν το συκώτι δεν φιλτράρει όπως πρέπει το αίμα, παθαίνουμε ίκτερο. Η κατάσταση αυτή είναι κοινή σε μωρά που γεννιούνται πριν από τις 38 εβδομάδες, επειδή το συκώτι τους δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο για να λειτουργεί σωστά και χρειάζεται άμεση ιατρικής παρέμβαση. Στους ενήλικες, ο ίκτερος μπορεί να υποκρύπτει πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ιογενείς λοιμώξεις (ηπατίτιδα, μονοπυρήνωση), προβλήματα με το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη ή το πάγκρεας. Είναι επίσης μία συχνή κατάσταση όταν γίνεται κατάχρηση αλκοόλ.
Μέλασμα

Πρόκειται για μπαλώματα του δέρματος σε χρώμα γκρι-καφέ. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι το προκαλεί, αλλά έχει βρεθεί σχέση με την εγκυμοσύνη ή τη λήψη ορισμένων αντισυλληπτικών χαπιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μέλασμα συχνά εξασθενεί από μόνο του αφού γεννηθεί το μωρό ή η γυναίκα σταματήσει να παίρνει τα χάπια. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Αλλά τα φάρμακα και άλλες θεραπείες, όπως το χημικό πίλινγκ, μπορούν να βοηθήσουν.
Απώλεια μαλλιών

Εάν χάνετε τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια σας κι έχετε «μπαλώματα» στο τριχωτό της κεφαλής, ενδέχεται να πάσχετε από γυροειδή αλωπεκία. Πρόκειται για μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στους θύλακες των τριχών σας. Δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψετε τα νέα μπαλώματα, αλλά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν ξανά.
Ελιές

Πρόκειται για κηλίδες ή εξογκώματα, συχνά σκούρου χρώματος. Οι περισσότερες δεν είναι ανησυχητικές, αλλά οι δερματικοί έλεγχοι μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε αν κρύβουν κάτι σοβαρό – όπως ο καρκίνος του δέρματος – πριν εξαπλωθεί. Όταν πρόκειται για κρεατοελιές, υπάρχουν 5 ανησυχητικές ενδείξεις: Ασυμμετρία, περίγραμμα, χρώμα, διάμετρος, μέγεθος. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει αλλαγή έστω και σε ένα από τα παραπάνω.
Σκασμένα χείλη

Συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους από καιρό σε καιρό, ειδικά τον χειμώνα. Τα βάλσαμα μπορούν να προστατεύσουν τα ξηρά και σκασμένα χείλη και να τα διατηρήσουν υγρά. Αλλά μερικές φορές, τα ξηρά χείλη είναι σημάδι ενός προβλήματος υγείας, όπως η αφυδάτωση. Μπορεί επίσης να είναι μια αλλεργική αντίδραση ή απόκριση σε ένα φάρμακο, όπως τα στεροειδή.
Κίτρινες κηλίδες στα βλέφαρα

Τα ανυψωμένα κίτρινα εξογκώματα πάνω και γύρω από τα άνω και κάτω βλέφαρά σας ονομάζονται ξανθελάσματα και οφείλονται στα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Ενώ μπορεί να μην σας αρέσει η εμφάνισή τους, δεν είναι επικίνδυνα ή επώδυνα και συνήθως μπορούν να αφαιρεθούν. Αλλά, καθώς η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για καρδιακά και καρδιαγγειακά νοσήματα, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε έναν καρδιολόγο για να κάνετε εξετάσεις.
Πρησμένα μάτια

Ο χώρος κάτω από τα μάτια σας μπορεί να γεμίσει με υγρό, το οποίο μπορεί να τα κάνει να φαίνονται πρησμένα. Η κατακράτηση υγρών οφείλεται στην έλλειψη ύπνου, στο πολύ αλμυρό φαγητό και στις ορμονικές αλλαγές, ενώ συχνά είναι αποτέλεσμα του ζεστού και υγρού καιρού. Στις μεγαλύτερες ηλικίες συμβαίνει συχνότερα, καθώς οι μύες που υποστηρίζουν τα βλέφαρά σας εξασθενούν. Εάν τα μάτια σας είναι κόκκινα και έχετε φαγούρα, μπορεί να είναι αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, γύρη, μακιγιάζ, αρώματα, καθαριστικό ή λοίμωξη.