Ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως είναι το τσάι. Προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, από τα οποία με την ανάλογη επεξεργασία προκύπτουν τα διάφορα είδη τσαγιού, όπως μαύρο, πράσινο, λευκό. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα αναφέρονται στις θετικές επιδράσεις του τσαγιού και ιδιαιτέρως του πράσινου στην υγεία. Τα υπόλοιπα ήδη τσαγιού δεν είναι τόσο γνωστά για τις θεραπευτικές τους επιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά μια νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει τα σημαντικά οφέλη του μαύρου τσαγιού, όπως αναφέρει το vita.

Σε τι διαφέρει το μαύρο από το πράσινο

Τα μαύρο τσάι διαφέρει από το πράσινο ως προς την επεξεργασία των φύλλων του μετά τη συγκομιδή τους. Υφίστανται περαιτέρω ξήρανση, γεγονός που διαφοροποιεί εν μέρει τη σύστασή του σε αντιοξειδωτικά, ενώ περιέχει και περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο.

Τα εν λόγω αντιοξειδωτικά του μαύρου τσαγιού φαίνεται ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή μας υγεία. Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα επιστημονική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», 2 φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.

Η μελέτη έγινε στη Μ. Βρετανία και το δείγμα της περιελάμβανε 498.043 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 11 έτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα:

· Είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 12%.

· Είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.
Πού οφείλεται η ευεργετική του δράση

Οπως οι ερευνητές αναφέρουν, τα συστατικά του μαύρου τσαγιού που του δίνουν όλα αυτά τα οφέλη είναι τα αντιοξειδωτικά του και πιο συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες του. Το μαύρο τσάι περιέχει ειδικές πολυφαινόλες που ονομάζονται θειαφλαβίνες και θειαρουμπιγίνες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας και στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πιο μεγάλη κατανάλωση, πάνω από τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα, δεν φάνηκε να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, η προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος στο μαύρο τσάι δεν μείωσε τη θετική του δράση.

Το τσάι θεωρείται εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και είναι ένα από τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως