Ο Σταύρος Ζαλμάς έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε ταξιδεύει με τον λόγο και τις περιγραφές του. Φέτος πρωταγωνιστή στον Έρωτα Φυγά. Η τηλεοπτική του διαδρομή, ωστόσο, έχει την αφετηρία της πολύ πιο πίσω.

Ο Σταύρος Ζαλμάς μιλά στο περιοδικό Τηλέραμα και τον Βασίλη Ανδριτσάνο

Από το… «Άφρικα» στον «Έρωτα φυγά», πόσο έχει αλλάξει η τηλεόραση;

Η τηλεόραση περνάει φάσεις. Με την κρίση, όπου σταμάτησε η κυκλοφορία του χρήματος, τα κανάλια, που είναι επιχειρήσεις, έκαναν εκπομπές που τους στοίχιζαν λίγα χρήματα και προσπαθούσαν να κρατήσουν το κοινό με οποιονδήποτε τρόπο, αποκλείοντας τη μυθοπλασία. Αν κοιτάξουμε τη διαδρομή της τηλεόρασης από το 1990 μέχρι σήμερα, βλέπουμε πως η μυθοπλασία πάντα κερδίζει έδαφος. Ο κόσμος διψάει να δει μια ιστορία, να συγκινηθεί, να χαρεί, να βιώσει πράγματα, να ταξιδέψει. Και όταν υπάρχει μια τέτοια σειρά, την παρακολουθεί. Και τα ριάλιτι τα παρακολουθούσε… Όταν γύριζε στο σπίτι και δεν είχε τι άλλο να δει, θα έβλεπε ό,τι του σερβίριζαν. Το θέμα όμως είναι τι αισθάνεται κανείς όταν βλέπει ένα ριάλιτι και τι όταν βλέπει μια σειρά και κατά πόσο η κοινωνία βοηθιέται και προχωράει βλέποντας ριάλιτι ή μια ωραία ιστορία.

Υπάρχει όμως κοινό να δει τόσο πολλές σειρές;

Αν θεωρήσουμε ότι το να υπάρχουν σειρές μυθοπλασίας είναι από μόνο του θετικό, σίγουρα το να υπάρχουν πολλές δεν είναι αρνητικό! Ο πληθυσμός της Ελλάδας βέβαια δεν αντιστοιχεί σε 41 σίριαλ. Αντικειμενικά ο κόσμος δεν προλαβαίνει να τα δει όλα. Μοιραία θα δει αυτά που του αρέσουν περισσότερο. Και αυτός ο ανταγωνισμός όμως δεν είναι κακός, γιατί προάγει την ποιότητα και στο σενάριο και στην παραγωγή και στην υποκριτική. Ο ανταγωνισμός είναι πάντοτε υπέρ του κοινού.

Δεν σας βλέπουμε κάθε χρόνο στην τηλεόραση… Τη θεωρείτε μεγαλύτερη έκθεση από ό,τι το θέατρο;

Φρόντιζα να κάνω ένα σίριαλ κάθε 2-3 χρόνια. Η έκθεση στην τηλεόραση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Σε βάζει καθημερινά σε πολλά σπίτια. Εγώ φοβόμουν μήπως εξαιτίας αυτής της μεγάλης έκθεσης με βαρεθεί ο θεατής. Έτσι, δεν έκανα σίριαλ όσο συχνά θα μπορούσα να κάνω. Προσπαθούσα να κάνω μια πιο μετρημένη χρήση αυτού του μέσου.

Μετανιώνετε για κάτι;

Έχω κάνει τα λάθη μου και τα ξέρω, αλλά χοντρές περιπτώσεις που θα ήθελα να αναθεωρήσω δεν υπάρχουν.

Τι είναι ο έρωτας για σας;

Ο έρωτας είναι ένα πάθος, είναι άρχοντας! Αν υποκύψεις σε αυτόν, παραδίδεις εαυτόν σε έναν δαίμονα ή έναν θεό, ανάλογα με την περίπτωση. Ο έρωτας μπορεί να σε ταξιδέψει στα ουράνια, αλλά μπορεί και να σε κατεβάσει στην κόλαση. Αυτές οι περιπτώσεις στη ζωή έχουν πιθανότητα 50-50. Και όταν κανείς έχει αποφασίσει να ζήσει τη ζωή του, σίγουρα στην ηλικία μου τα έχει γευτεί και τα δύο.