Η Νέα Υόρκη θεωρείται από τα προπύργια των προοδευτικών της αριστεράς στις ΗΠΑ. Κι αν τελικά η τέταρτη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας κάνει στροφή προς τα δεξιά στις ενδιάμεσες εκλογές; Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα δώσουν και εδώ μάχη.

Από τις ενδιάμεσες εκλογές θα ανανεωθεί το ένα τρίτο των 100 εδρών στη Γερουσία, το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα εκλεγούν κυβερνήτες και άλλοι και τοπικοί αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων εκλέγονται 26 βουλευτές, από τους οποίους οι 19 ήταν Δημοκρατικοί και μόλις οι 7 Ρεπουμπλικάνοι. Το κλίμα φαίνεται όμως να έχει αλλάξει στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ…

Τα πρώτα «σύννεφα» ήρθαν τον Οκτώβριο μαζί με την αύξηση των τιμών των προϊόντων και την άνοδο του αισθήματος ανασφάλειας. Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την απερχόμενη Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθριν Χόκολ να χάνει έναντι του Ρεπουμπλικάνου Λι Ζέλντιν, τον οποίο στηρίζει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσιεύματα στους New York Times και το ballotpedia.org αναφέρουν ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι Ρεπομπλικάνοι έχουν πολύ καλές πιθανότητες να βγουν πιο κερδισμένοι απ’ ότι συνήθως. Εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσουν 9 από τις 26 έδρες που βγάζει η πολιτεία, ενώ μέχρι πρότινος κέρδιζαν 7.

«Φοβερές επιπτώσεις» για τους Δημοκρατικούς αν χαθεί η Ν. Υόρκη
Εκλογικός χάρτης των New York Times δείχνει «μπλε» μόνο τα προπύργια των Δημοκρατικών –τις πόλεις Νέα Υόρκη, Όλμπανι, Μπάφαλι και Ρότσεστερ—η υπόλοιπη πολιτεία είναι «κόκκινη».

Η 64χρονη Χόκολ –η οποία δεν εξελέγη αλλά αντικατέστησε τον Άντριου Κουόμο το 2021 όταν αυτός αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου— είναι αντιμέτωπη για τη θέση του κυβερνήτη με τον 42χρονο Ζέλντιν, βουλευτή στην πρώτη εκλογική περιφέρεια πολιτείας. Το προβάδισμα των Δημοκρατικών άρχισε να μειώνεται τον Οκτώβριο.

Από τις δέκα μονάδες η διαφορά τους πέρασε στις τέσσερις, ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα στον Ζέλντιν.

Σύμφωνα με τον Τζέι ΝτιΝτάπερ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Marist Polls, φέτος «υπάρχουν οι πιο ρεαλιστικές πιθανότητες ένας Ρεπουμπλικάνος να βρεθεί επικεφαλής της πολιτείας της Νέας Υόρκης» από την εποχή του προηγούμενου συντηρητικού κυβερνήτη Τζορτζ Πατάκι (1995-2007).

Οι επιπτώσεις θα ήταν «φοβερές για τους Δημοκρατικούς», εκτίμησε ο ΝτιΝτάπερ, αν «οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώσουν σε όλη τη χώρα “κερδίσαμε τη Νέα Υόρκη”», αν και η ίδια η μεγαλούπολη θα παραμείνει στα χέρια ενός Δημοκρατικού, του δημάρχου Έρικ Άνταμς.

Ενδείξεις απελπισίας στις συγκεντρώσεις της Χόκολ
Ένδειξη της ανησυχίας της αριστεράς στη Νέα Υόρκη από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Χόκολ τις τελευταίες ημέρες παρέλασαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αλλά και η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τους Δημοκρατικούς «να ψηφίσουν» για να «σώσουν τη Δημοκρατία»και να «επιλέξουν μεταξύ δύο θεμελιωδώς διαφορετικών οραμάτων για την Αμερική».

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα περιγέλασε την «απελπισία» των Δημοκρατικών «να σώσουν την πλειοψηφία τους» και προέβλεψαν «την αποτυχία του Μπάιντεν».

Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Μόνα Κλάινμπεργκ, ο Ζέλντιν – στην προεκλογική εκστρατεία του οποίου έχει δωρίσει 11 εκατ. δολάρια ο δισεκατομμυριούχος των καλλυντικών Ρόναλντ Λόντερ -εκμεταλλεύθηκε «την απήχηση που είχε στους Νεοϋορκέζους» το μήνυμα των Ρεπουμπλικάνων για την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό.

Μια ρητορική που επαναλαμβάνει ο συντηρητικός τοπικός Τύπος, με πρώτη την εφημερίδα New York Post, σε μια πόλη όπου το αίσθημα ανασφάλειας έχει ενισχυθεί και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Με κριτήριο το πορτοφόλι
«Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν απλώς τον Λι Ζέλντιν ή την Κάθι Χόκολ, αλλά στην πραγματικότητα (ψηφίζουν) με βάση τα όσα θέλουν να δουν να γίνονται στην Ουάσινγκτον», εκτίμησε η Κλάινμπεργκ.

Η Έφι Κάσαρ, επικεφαλής μιας εταιρείας μεταφορών στο Λονγκ Άιλαντ, ψήφισε δύο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια τον Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν ακολουθώ στην πραγματικότητα την πολιτική. Βλέπω μόνο τι βλάπτει το πορτοφόλι μου και όλοι με τους οποίους μιλώ αυτή τη φορά θα ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικάνους», εξήγησε.

Παράλληλα η Κλάινμπεργκ παρατηρεί μια απάθεια στις αριστερές, λαϊκές συνοικίες της Νέας Υόρκης – το Κουίνς, το Μπρούκλιν και το Μπρονξ— η οποία ενδέχεται να κοστίσει στη Χόκολ.

Η Δημοκρατική έχει επίσης ανάγκη τα πλούσια προάστια βόρεια της Νέας Υόρκης. Ο Τζέι Γκρίνγκιτς, καθηγητής ιατρικής και ακτιβιστής υπέρ των Δημοκρατικών στην κομητεία Ουέστσεστερ, πιστεύει ότι η απερχόμενη κυβερνήτρια θα κερδίσει αλλά «δεν αποκλείει» μια νίκη του Ζέλντιν αν οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν πάνε στις κάλπες.