Ακριβά καλούνται να πληρώσουν πίσω τις επιστρεπτέες προκαταβολές που είχαν πάρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεκάδες επιχειρήσεις, τόσο από τον χώρο του εμπορίου και της εστίασης, όσο από την γενικότερη αγορά.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές υπάρχουν αρκετές Πατρινές, σύμφωνα με πληροφορίες. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει ψυχρολουσία σε δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν λάβει τα ποσά αυτού του μέτρου που την περίοδο της καραντίνας είναι γεγονός ότι κράτησε όρθια την αγορά.

Όμως το εργαλείο αυτό είχε συγκεκριμένους όρους και μέτρα που έπρεπε να τηρηθούν από τις επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα που ακολουθούσε. Σύμφωνα με το e–mail που έλαβαν από την ΑΑΔΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πήραν το... κρύο ντους τους, δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα.

Έτσι καλούνται να δώσουν πίσω το σύνολο των ποσών που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και μάλιστα εντόκως. Κάτι που ασφαλώς θα δημιουργήσει τεράστιο θέμα στις επιχειρήσεις τους που αντιμετωπίζουν ακόμα τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε και συνεχίζεται να υφίσταται.

Ο βασικός όρος που σύμφωνα με την ΑΑΔΕ δεν τήρησαν, τουλάχιστον με βάση τα μηνύματα που έλαβαν είχε να κάνει με την διατήρηση των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα e-mail αυτά αφορούν στο σύνολο τους 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα. Το όλο θέμα, πέρα από την αναστάτωση που έχει φέρει στην αγορά, αποτέλεσε και αιτία τσακωμών και διαπληκτισμών μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών και των λογιστών τους.

Οι πρώτοι κατηγορούν τους δεύτερους ότι δεν τους συμβούλεψαν σωστά στο όλο ζήτημα, κάτι που όφειλαν ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες που είναι και που πληρώνονται για αυτό. Σίγουρα πάντως το ζήτημα, αν η ΑΑΔΕ και το κράτος επιμείνει, θα έχει συνέχεια καθώς οι επαγγελματίες αυτοί θα κληθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και άλλες παρόμοιες διαδικασίες, εφόσον δεν δώσουν τα χρήματα που είχαν λάβει πίσω.