Το πρόβλημα της ενέργειας και της εκτόξευσης του ρεύματος, ειδικότερα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, είναι ένα ζήτημα που έχει φέρει στο "αμήν" τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την εορταστική περίοδο έχει ξεκινήσει και ότι κανονικά τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία θα έπρεπε να είχαν αρχίσει τις προετοιμασίες τους για να βγάλουν τους πρώτους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, η πλειοψηφία αυτών ακόμα δεν έχουν αρχίσει κάτι.

Κι όπως φαίνεται θα αργήσουν φέτος αφού από την μία δεν υπάρχει η ανάλογη διάθεση και από την άλλη η εκτόξευση της ενέργειας και το ράλι που συνεχίζουν να κάνουν οι τιμές της κιλοβατώρας έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των καταστημάτων του είδους στην μείωση της παραγωγής τους.

Με την ελπίδα ότι με τη μείωση της παραγωγής, δεν θα δουν τόσο υψηλούς λογαριασμούς στο ρεύμα. Επιπλέον, η ζήτηση των προϊόντων τους και η ανταπόκριση του κόσμου είναι αρκετά μειωμένη, δεν υπάρχει κίνηση και αυτό φυσικά είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας και για την παραγωγή τους.

Όσο για τις επιδοτήσεις και την βοήθεια της κυβέρνησης, δεν φαίνεται να υπάρχει φως. Οι 2.000 ευρώ κιλοβατώρες ως μηνιαίο όριο για να πάρουν την επιδότηση των 200 ευρώ, ακούγεται σαν ανέκδοτο για αυτούς.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος του ρεύματος που χαλάει ένα ζαχαροπλαστείο σε ημερήσια βάση ξεπερνάει τις 3.000 κιλοβατώρες.