Έντονη ανησυχία υπάρχει στους καταστηματάρχες των εμπορικών μαγαζιών στην Αλεξάνδρου Υψηλάντου και στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκάτο για την επικείμενη πεζοδρόμηση της οδού.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι μελέτες για την ανάπλαση της Κάτω πόλης η Αλεξάνδρου Υψηλάντου θα πεζοδρομηθεί από το ύψος της Ερμού, δηλαδή από την πλατεία Μαρκάτο, έως τον αμέσως μετά δρόμο από την εκκλησία της Παντάνασσας.

Προς τι η ανησυχία των εμπόρων της οδού; Όπως υποστηρίζουν φοβούνται το ενδεχόμενο της αλλοίωσης του χαρακτήρα της παραδοσιακής εμπορικής συνοικίας τους που έχει ένα ξεχωριστό εμπορικό ύφος, με τα περισσότερα μαγαζιά της περιοχής να έχουν μια ιστορία πίσω τους που ξεκινάει εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για παραδοσιακά εμπορικά μαγαζιά, αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα που σχετίζονται όμως με το εμπόριο και την αγορά της εκεί περιοχής.

Η πεζοδρόμηση της συνοικίας του Μαρκάτο, στο κάτω μέρος της (αφού το πάνω που είναι η Ηφαίστου έχει ήδη πεζοδρομηθεί) θα φέρει σύμφωνα με τους κατοίκους την εισχώρηση καταστημάτων εστίασης και θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εμπορικής γειτονιάς.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και ένα μέρος των επαγγελματιών που υποστηρίζουν ότι η πεζοδρόμηση ουσιαστικά θα αναδείξει την περιοχή και η ανάδειξη αυτή θα λειτουργήσει προς όφελος και της εμπορικότητας της συνοικίας και των μαγαζιών που δραστηριοποιούνται σε αυτή.

Κοινή άποψη όλων των επαγγελματιών που βρίσκονται στην περιοχή είναι ότι ο μεγάλος βραχνάς για τη συνοικία είναι το Αστυνομικό Μέγαρο και το επιβλητικό κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. κάτω από την πλατεία Μαρκάτο.

Για αυτό και περιμένουν την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο ΚΕΤχ και τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης, υποστηρίζοντας ότι η συνοικία του Μαρκάτο θα πάρει μια άλλη πνοή τα επόμενα χρόνια.