Το μάζεμα της ελιάς ξεκινάει από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και μετά, με όσους έχουν ελαιόδεντρα στα κτήματα και στην ιδιωτική τους περιουσία να ετοιμάζονται να τις μαζέψουν.

Το μάζεμα όμως της ελιάς πέρα από τις δυσκολίες που έχει αφού θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες αγροτικές εργασίες, φέτος θα έχει και έναν ακόμα παράγοντα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι μαζέψουν ελιές.

Η παραγωγική διαδικασία που χρειάζεται εφόσον μαζευτούν οι ελιές για να γίνουν λάδι, η διαδικασία δηλαδή που πραγματοποιείται στα ελαιοτριβεία της περιοχής, θα είναι πιο κοστοβόρα από κάθε άλλη χρονιά.

Ο λόγος είναι γνωστός και έχει να κάνει με την ενέργεια. Τα ελαιοτριβεία θεωρούνται από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις, το κόστος της κιλαβατώρας έχει ανέβει και έτσι τα χρήματα που θα ζητήσουν από τους πελάτες που θα τους πάνε τις ελιές τους για να τις κάνουν λάδι θα είναι περισσότερα.

Το κατά πόσο θα είναι περισσότερα αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι αυξήσεις αυτές θα είναι της τάξεως του 25% με 30%, ποσοστά που σε σύγκριση με την αύξηση του κόστους της ενέργειας που είναι κοντά στο 60%, είναι χαμηλά. Όμως δεν παύει να είναι ένας παράγοντας που θα κάνει πιο ακριβό το προϊόν για τα νοικοκυριά εκείνα που έχουν το δικό τους λάδι.

Αν μάλιστα λάβει υπόψη του κάποιος ότι το μεροκάματο του εργάτη (εφόσον χρειαστεί και εφόσον βρει) θα είναι και αυτό πιο υψηλό, τότε καταλαβαίνει εύκολα ότι το λάδι φέτος θα κοστίσει. Πάντως, το θετικό είναι ότι οι ελιές έχουν αρκετούς καρπούς και έτσι θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες λαδιού.