Το Επιμελητήριο Αχαϊας απέστειλε σήμερα την κατωτέρω επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα, αναφερόμαστε στις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί, σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας όπως και της απογραφής των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα, όπως έχουν καταγραφεί από τα μέλη μας:

· Οι εταιρίες πληροφορικής δεν είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το σύνολο των επιχειρήσεων.

· Oι Λογιστές δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις διαδικασίες που απαιτούνται και ούτε έχουν εκπαιδευμένο το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουν στην επιπρόσθετη γραφειοκρατία. Που σημαίνει πως απαιτείται χρόνος για την ενημέρωση και προσαρμογή.

· Τα δυο παραπάνω θα προκαλέσουν προβλήματα, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές εκτός Αθηνών, όπου τόσο το εξειδικευμένο προσωπικό είναι δυσεύρετο, όσο και η πρόσβαση σε δια ζώσης σεμινάρια και εκπαίδευση είναι πιο περιορισμένη.

· Οι επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές (ορεινές, νησιωτικές κ.ο.κ) ενδεχομένως να έχουν προβληματική πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες 24h/365days

· Θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, λόγω των προσαρμογών που απαιτούνται, πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, που όλες οι επιχειρήσεις αναμένουν με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον,

· Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου σας στις 1/11/2022, δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τις επιχειρήσεις ώστε να εντοπιστούν οι ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, παρόλο που ο νόμος 4808/ 2021 που αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το καλοκαίρι του 2021(συγκεκριμένα στις 19-06-2021). Θεωρούμε ότι είναι αδύνατον ο διάλογος να έχει ολοκληρωθεί στις 30/11/2022

· Η εφαρμογή, κατά την γνώμη μελών μας, έχει πολλά τεχνικά λάθη. Πολλές πρακτικές και διαδικασίες των επιχειρήσεων δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί δεν προβλέπονται από τη εφαρμογή και αρκετά από αυτά που έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα (πχ δυνατότητα τροποποίησης ή ένστασης)

Κατόπιν των ανωτέρω, αιτούμαστε:

Να εφαρμοστεί το μέτρο αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ανά κλάδο και κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαλόγου ώστε να προσαρμοστεί η εφαρμογή ΕΡΓΑΝΗ στα δεδομένα αυτά.

Να μην επιβληθούν πρόστιμα που αφορούν την ορθή λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ 2 σε επιχειρήσεις κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.

Να δοθεί voucher στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την εφαρμογή του μέτρου.