Η δικαίωση των καταναλωτών κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεκινάει από την Πάτρα και είναι γεγονός.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών δικαίωσε το συλλογικό αίτημα που έκαναν Πατρινοί πολίτες κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ΔΕΗ, απαγορεύοντας επί της ουσίας από τον πάροχο να κόψει το ρεύμα στους καταναλωτές που όλο αυτό το διάστημα δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτή.

Είναι η πρώτη δεδικασμένη υπόθεση ομαδικής αγωγής, σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων που δικαιώνεται από τα ελληνικά δικαστήρια, απόφαση που ανοίγει ουσιαστικά τον ασκό για αντίστοιχες αιτήσεις που έχουν γίνει.

Την υπόθεση χειρίστηκε ο Πατρινός δικηγόρος Βασίλης Μάρκου. Θυμίζουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να εκδικαστεί και η υπόθεση της συλλογικής αγωγής στην οποία έχει πρωτοστατήσει το ΙΝΚΑ.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει καταργηθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όμως, σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες και πολίτες που είδαν τους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται τους περασμένους μήνες, ουσιαστικά ισχύει, απλώς έχει μετονομαστεί.

Έχει δηλαδή συμπεριληφθεί στην άνοδο της τιμής της κιλοβατώρας που από τον Αύγουστο και μετά έχει ανέβει ακόμα πιο ψηλά, συνεχίζοντας ένα ράλι ανόδου που καταλήγει εις βάρος των νοικοκυριών και κυρίως εις βάρος των επιχειρήσεων.

Με τις τελευταίες να έχουν ουσιαστικά βγει και από την λίστα των επιδοτήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η απόφαση:

Συγκεκριμένα, η απόφαση με εμπεριστατωμένη αιτιολογία πιθανολογεί τουλάχιστον, ότι η συμπερίληψη αυτών των ποσών στους λογαριασμούς είναι πρώτιστα αντισυνταγματική και δευτερευόντως προέκυψε με αδιαφανή τρόπο με έναν μαθηματικό τύπο που την καθιστά καταχρηστική, λόγω του σύνθετου τρόπου υπολογισμού της.

Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο, πιθανολογείται ότι ουδέποτε οι αιτούντες ενημερώθηκαν εκ των προτέρων και για την επιβολή της ρήτρας, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού της, γεγονός που την καθιστά ελέγξιμη ως αντίθετη στο δίκαιο του καταναλωτή, εθνικό και ενωσιακό. Το ελάττωμα αυτό σύμφωνα με το Δικαστήριο, συνιστά «ουσιώδη διατάραξη» της συμβατικής ισορροπίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλείται ματαίωση τελικά του σκοπού της σύμβασης.

Τέλος, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, ξεπερνάει με επίσης ειδική αιτιολογία το γεγονός ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει κριθεί σύμφωνη με τις επιταγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επιφυλάσσοντας στα ίδια τα Δικαστήρια της χώρας την αυθεντική κρίση περί της νομιμότητάς της η μη. Ξεπερνάει επίσης ως επιχείρημα την επιδότηση από το κράτος μέρους της χρέωσης αναφέροντας ότι αυτή θεσπίστηκε εκ των υστέρων, καταλήγοντας οι καταναλωτές να κινδυνεύουν να υποστούν βαρύτατη προσβολή στην προσωπικότητά τους.