Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών συμμετείχε σε όλη τη σειρά των επετειακών εκδηλώσεων για την 28η Οκτώβρη 1940, που με ξεχωριστή λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, την Παρασκευή, 28-10-2022. Αρχικώς, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του, κ. Χάιδα Αλέξανδρο, συμμετείχε στην δοξολογία που έλαβε χώρα εντός του Ιερού Μητροπολιτικού ναού τής Ευαγγελιστρίας Πατρών. Εν συνεχεία, και πριν από την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των πολιτικών, πολιτειακών, στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αρχών και φορέων του τόπου μας, ο Πρόεδρος, μπροστά από το μνημείο της Ελευθερίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας και εν συνεχεία κατέθεσε στεφάνι.

Ακολούθησε η παρέλαση, την οποία άνοιξε ο Σύλλογός μας. Το γεγονός αυτό είναι μια κίνηση της πολιτείας που εκτός από το συμβολικό της χαρακτήρα, φανερώνει τον αμέριστο σεβασμό στους ανθρώπους εκείνους που από μια φτενή και φτωχή γωνιά της Ελλάδας μπήκαν στην πρώτη γραμμή. Ξεχωριστό κομμάτι όσων συμμετείχαν στην παρέλαση αποτέλεσε τόσο η νεολαία μας όσο και οι Ηπειρώτισσες γυναίκες. Ο Σύλλογός μας, ειδικά αυτή την ημέρα, θέλοντας να τιμήσει την Ηπειρώτισσα γυναίκα, παρουσιάζει, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, την εικόνα γυναικών ενδεδυμένων με παραδοσιακές φορεσιές και ζαλωμένων με πυρομαχικά, βαρύ ρουχισμό, κασέλες και βαρέλες. Μέσα από αυτή την γεμάτη συνυποδηλώσεις εικόνα, γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η ηρωική και επιβλητική εικόνα της Ηπειρώτισσας γυναίκας, μάνας, κόρης που λάμπρυνε με την προσφορά της ολόκληρη την Ελλάδα. Μια γυναίκα που πρωτοστάτησε σε πράξεις εθνικής και κοινωνικής ευεργεσίας, που έγινε υπόδειγμα χρέους και καθήκοντος, που πρόσφερε αυθόρμητα, που έγινε παράδειγμα προς μίμηση.

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, από τα τμήματα του Συλλόγου μας που συμμετείχαν στις επετειακές εκδηλώσεις. Χρόνια Πολλά.