Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς ενδιαφέροντος, βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην χώρα μας, με επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες για κάθε είδους ακίνητα από κατοικίες, γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους μέχρι και εκτάσεις προς αξιοποίηση και ανάπλαση για εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Παρά τις νέες προκλήσεις, η αγορά ακινήτων στην χώρα μας δείχνει εξαιρετικές αντοχές, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Prodexpo στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε η συνολική εικόνα της αγοράς.

Μαγνήτης οι κατοικίες στην Ελλάδα από κατοίκους του εξωτερικού

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου της Prodexpo ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από διάφορες χώρες του εξωτερικού αναζητά κατοικίες στην Ελλάδα με την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα του Spitogatos Insights, το ένα πέμπτο των συνολικών αναζητήσεων στην πλατφόρμα της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τους Γερμανούς, οι οποίοι ψάχνουν ακίνητα σε ολόκληρη την χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να αποτελούν τις κορυφαίες προτιμήσεις τους. Δεύτερες στις αναζητήσεις είναι οι ΗΠΑ, τόσο από Έλληνες της διασποράς όσο και από Αμερικανούς, που ενδιαφέρονται για την αγορά θερινής κατοικίας σε ακριβές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα νότια προάστια της Αθήνας. Στην τρίτη θέση συναντάμε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης οι αναζητήσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών. Στο επίκεντρο κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες. Ακολουθούν οι Ισπανοί, οι Κύπριοι και οι Γάλλοι, με τους τελευταίους να επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον, ιδίως για την Πάρο, τις υπόλοιπες Κυκλάδες και το κέντρο των Αθηνών. Από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το ενδιαφέρον των Βούλγαρων για σχετικά φθηνά ακίνητα στην Καβάλα και τη Χαλκιδική, όπως και των Ισραηλινών, που εισήλθαν για πρώτη φορά στη λίστα των κορυφαίων υποψήφιων αγοραστών. Το ενδιαφέρον από το Ισραήλ μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια και τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν επίσης στο συνέδριο σημαντική ζήτηση για αστικά ακίνητα προέρχεται και ψηφιακούς νομάδες καθώς και από φοιτητές, με την ζήτηση να υπολείπεται της προσφοράς καθώς μεγάλο απόθεμα ακινήτων έχει ανάγκη αναβάθμισης. Γεγονός όμως που ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης των επιμέρους κλάδους της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός που συνδέονται με τους τομέα του real estate.
Οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Δεν είναι μόνον όμως οι απλοί ιδιώτες επενδυτές από χώρες του εξωτερικού που αναζητούν ακίνητα στην Ελλάδα προκειμένου να επενδύσουν. Κορυφαίες διεθνείς τουριστικές επωνυμίες έρχονται στην χώρα μας ή ενισχύουν την παρουσία τους επενδύοντας στην αγορά ακινήτων ή αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Χάντζος, Founder & MD, Hotellect Consultant, Marriott International «γυρίσαμε στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν ευκαιρίες». Από την πλευρά του ο Leon Avigad, Founder & Co-Owner, Brown Hotels είπε ότι ο όμιλος ξεκίνησε την δραστηριότητα στην χώρα μας από αγάπη για την Ελλάδα και μετά έγινε μια επιχειρηματική επιλογή. Έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική με ιδιόκτητα ξενοδοχεία που τα δουλεύουμε οι ίδιοι δεν τα μισθώνουμε σε τρίτους. Δεν πηγαίνουμε σε περιοχές “φιλέτα”. Μας ενδιαφέρει για παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας καθώς έχει ευκαιρίες, πιο χαμηλές τιμές σε σχέση για παράδειγμα με το Σύνταγμα, και είναι μια περιοχή που απέχει 10 λεπτά από το κέντρο. Εδώ στην Ελλάδα έχετε τα πάντα»,
Αστικές αναπλάσεις παντού

Μεγάλες επενδύσεις πραγματοποιούνται και στον τομέα αναπλάσεων, μικρών και μεγάλων σε μέγεθος, από ελληνικές και ξένες εταιρείες. Σε εξέλιξη βρίσκεται και επαναχρησιμοποίηση παλιών βιομηχανικών χώρων μετά από αναπλάσεις για οικιστικούς, εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος «η Ελλάδα είναι από μόνη της μία ευκαιρία». Όπως ανέφερε ο Αντώνιος Ροβολής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μεγαλώνοντας οι πόλεις καταπίνουν τις πρώτες βιομηχανικές περιοχές, με αποτέλεσμα πλέον αυτές οι περιοχές να είναι μέσα στην πόλη και οι βιομηχανίες να φεύγουν προς τα έξω.

Ο Δημήτρης Μανουσάκης, Managing Partner, KENTRIKI and International Associate of Savills, ανέφερε ως πετυχημένο παράδειγμα την επαναχρησιμοποίηση των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων του Παπαστράτου στον Πειραιά, λέγοντας ότι η επίδραση στην περιοχή είναι πολύ θετική, με την ανάπτυξη πολλών νέων χρήσεων.
Το Ελληνικό οδηγεί τις εξελίξεις και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και ισχυρών διεθνών κοινοπραξιών

Η μεγαλύτερη πάντως αστική ανάπλαση όχι μόνον στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη που οδηγεί τις εξελίξεις στον κλάδο των ακινήτων και γενικότερα των αναπλάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ελληνικό, καθώς τα εργοτάξια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που στην πλήρη ανάπτυξη του έργου θα φθάσουν τις 75.000. Συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην επιστροφή ταλαντούχων συμπολιτών μας από όλους τους κλάδους της οικονομίας και των επιστημών που έχουν φύγει από την χώρα μας.

Όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, δημιουργείται από τα θεμέλια η πρώτη πράσινη, έξυπνη πόλη στον κόσμο, υπόδειγμα σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας νέα τοπόσημα που φιλοδοξούν να τραβήξουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με το Μητροπολιτικό Πάρκο να ξεχωρίζει, καθώς θα είναι το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη. Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί ελληνικές και ξένες εταιρείες και κοινοπραξίες διεθνούς βεληνεκούς έχουν επιλέγει μετά από σχετικούς διαγωνισμούς για τα επιμέρους έργα. Ένα έργο, που όπως είπε ο Dr Σπύρος Λάτσης, στα πρόσφατα εγκαίνια του έργου παρουσία και του πρωθυπουργού απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες.
Οι αβεβαιότητες στο επίκεντρο της προσοχής και στον τομέα των ακινήτων

Η ενεργειακή κρίση, τα αυξανόμενα επιτόκια, οι προκλήσεις του ESG, το αυξημένο κόστος κατασκευής και μια σειρά άλλων προκλήσεων σε καμία περίπτωση όμως δεν αφήνουν αδιάφορους τους επενδυτές στον τομέα των ακινήτων. Οι πιο αισιόδοξοι όμως βλέπουν κάθε νέα πρόκληση ως ευκαιρία και τονίζουν ότι τα ακίνητα και οι αναπλάσεις που πραγματικά έχουν προστιθέμενη αξία θα αντέξουν. Όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο της Prodexpo η αγορά, όχι μόνον σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, θα διαφοροποιηθεί σε ακίνητα ποιοτικά ακίνητα και δεύτερης ταχύτητας. Οι επενδυτές σταδιακά θα στέφονται σε ακίνητα και μεγάλες αναπλάσεις σίγουρης επένδυσης με πιο στοχευμένες τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα ακίνητα όπως τα πράσινα κτίρια αλλά και αναπλάσεις που έχουν ως επίκεντρο την βιωσιμότητα, τις νέες τεχνολογίες και το επίπεδο ζωής.