Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δικηγόροι της βασιλικής οικογένειας για το βιβλίο με τίτλο «βόμβα» του πρίγκιπα Χάρι που θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιανουαρίου.

Ο τίτλος του βιβλίου - όλο νόημα είναι «Spare», δηλαδή «Εφεδρικός», και παραπέμπει στο παρατσούκλι του Χάρι ως «εφεδρικού» πρίγκιπα, σε αντίθεση με τον αδελφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον «διάδοχο». Μάλιστα, τα μέλη της οικογένειας δεν είχαν ενημερωθεί για τον τίτλο Spare πριν από τη χθεσινή ανακοίνωση, ενώ η ισπανόφωνη έκδοση είναι ακόμη πιο αιχμηρή, αφού της έχει δοθεί ο υπότιτλος En La Sombra, δηλαδή «στη σκιά».

Η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας είχε προγραμματιστεί για τα «τέλη του 2022», ώστε να επωφεληθεί από την προσοδοφόρα αγορά των Χριστουγέννων, αλλά το βιβλίο δεν θα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων πριν από τις 10 Ιανουαρίου - λέγεται ότι αυτό έγινε ως ένδειξη σεβασμού για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και, όπως φημολογείται, λόγω των τροποποιήσεων της τελευταίας στιγμής που ζήτησε ο Χάρι.

Ωστόσο οι αναφορές ότι ο Χάρι ζήτησε σημαντικές τροποποιήσεις θεωρούνται «υπερβολικές», αναφέρει τώρα σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph. Αντιθέτως, οι εκδότες του βιβλίου έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο Χάρι δεν θα αποφύγει ευαίσθητα θέματα, όπως η απόφαση της οικογένειας να ενθαρρύνει τον ίδιο και τον μεγαλύτερο αδελφό του πρίγκιπα Ουίλιαμ να περπατήσουν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους Νταϊάνα.

Μπορεί, επίσης, να αποκαλύψει ποιο μέλος της οικογένειάς του ότι έκανε το ρατσιστικό σχόλιο για το πιθανό χρώμα του δέρματος του τότε αγέννητου γιου του Archie, ή να ρίξει φως στην τεταμένη σχέση του με τον πατέρα του και τις δύσκολες στιγμές με τον Γουίλιαμ.

Το περιεχόμενο του βιβλίου του Χάρι είναι πιθανό να παραμείνει άκρως απόρρητο και οι βοηθοί του παλατιού αποκάλυψαν ότι σε κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει προσφερθεί η ευκαιρία να δει κάποιο απόσπασμα πριν τη δημοσίευση.

Όταν ανακοινώθηκε η εκδοτική συμφωνία τον Ιούλιο του 2021, μόνο η βασίλισσα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων. Το βιβλίο θα περιέχει ένα σύντομο σημείωμα που θα αναφέρει λεπτομερώς ότι το βιβλίο γράφτηκε πριν από τον θάνατο της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, εκπρόσωπος του βασιλιά αρνήθηκε να σχολιάσει χθες το βράδυ τον τίτλο του βιβλίου, αλλά είναι βέβαιο ότι η βασιλική οικογένεια ξέρει ότι το βιβλίο των 416 σελίδων, αξίας 28 λιρών, είναι «επικριτικό για όλους και για όλα» και το «φοβούνται».

Η οικογένεια μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με επιζήμια πρωτοσέλιδα εφημερίδων αν ο πρίγκιπας επιλέξει να εμβαθύνει στα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία της βασιλικής τους ζωής των τελευταίων δεκαετιών.

Η Daily Mail πληροφορήθηκε ότι ο δούκας του Σάσεξ - ο οποίος έχει ηχογραφήσει προσωπικά ο ίδιος την έκδοση του ακουστικού βιβλίου - δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων την οικογένειά του για τον τίτλο του και ότι θα θεωρηθεί τόσο «αμφιλεγόμενο» όσο και «προκλητικό» στους βασιλικούς κύκλους.

«Αυτός ο τίτλος είναι φορτωμένος και δεν προμηνύει τίποτα καλό», δήλωσε μια πηγή.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στη Mirror: «Ο ίδιος ο τίτλος καταδεικνύει άλλη μια συγκρουσιακή επίθεση στην οικογένεια, αφού ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την ιδιωτικότητα. Οι δικηγόροι του παλατιού είναι αναμφίβολα σε ετοιμότητα περιμένοντας να δουν τι περιέχει».

«Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, το οποίο αναμφίβολα θα είναι εκρηκτικό, θα υπάρχουν λίγες πιθανότητες το βιβλίο να λειτουργήσει ως όχημα συμφιλίωσης για τον Χάρι και τη Μέγκαν με την υπόλοιπη οικογένεια».

Οι βασιλικοί γνώστες έχουν πει εδώ και καιρό πώς, ως ενήλικας, το να παίρνει πάντα «δεύτερη θέση» πίσω από τον Γουίλιαμ ενοχλούσε τον Χάρι.

Ο δούκας φέρεται να έλαβε προκαταβολή 20 εκατομμυρίων δολαρίων (18,4 εκατομμυρίων λιρών) για το βιβλίο ως μέρος μιας συμφωνίας τριών τίτλων αξίας 36,8 εκατομμυρίων λιρών.