Με τα... φώτα νυσταγμένα και βαριά αναμένεται να είναι η εορταστική αγορά της Πάτρας την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του ρεύματος.

Η τιμή της κιλοβατώρας έχει φτάσει πλέον το 1 ευρώ, με τις τάσεις να δείχνουν ότι θα ξεπεράσει αυτό το φράγμα και έτσι τα περιθώρια που αφήνονται στις εμπορικές επιχειρήσεις για να φωτίσουν τις βιτρίνες τους και να βάλουν διάκοσμο, δίνοντας ένα κλίμα εορταστικό στην αγορά, δεν είναι και πολλά.

Ήδη άλλωστε οι περισσότερες από αυτές χρωστάνε περασμένους λογαριασμούς από τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, λογαριασμούς που στις καλύτερες των περιπτώσεων έχουν τακτοποιήσει με διακανονισμούς.

Έτσι, το άναμμα των βιτρινών, με τα δεκάδες λαμπιόνια, τα δέντρα με τα στολίδια και τους φωτισμένους αγγέλους ή τα αστέρια, σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις που πάνε να κάψουν ρεύμα από οποιαδήποτε λειτουργία τους.

Οι περισσότερες από τις εμπορικές επιχειρήσεις θα στολίζουν τις βιτρίνες τους μετρημένα, μόνο και μόνο για να δώσουν άλλο κλίμα στην αγορά και να αλλάξουν την ψυχολογία των καταναλωτών, χωρίς όμως πολυτέλειες και πολλά φώτα όπως γινόταν παλιότερα.

Η λύση που έχουν σκεφτεί οι περισσότεροι έμποροι για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι αυτή του χρονοδιακόπτη, να ανάβουν δηλαδή τον διάκοσμο συγκεκριμένες ώρες όταν τα μαγαζιά είναι ανοικτά και υπάρχει κίνηση και να τον κλείνουν τις νυχτερινές ώρες. Μια μέση λύση που μπορεί να δώσει ένα κλίμα γιορτής στην αγορά που ταυτόχρονα θα προφυλάξει τις επιχειρήσεις τους από επιπλέον πάγια έξοδα και αυξήσεις στο ρεύμα.