Κάποιοι θα το κάνουν μηχανικά μετά το ντους ή το μπάνιο. Για άλλους είναι απολαυστική συνήθεια και μερικοί θα το επαναλάβουν για να βεβαιωθούν για την καθαριότητά τους. Ο λόγος φυσικά για το καθάρισμα τον αφτιών, διαδικασία που απαιτεί συνήθως μπατονέτες, ειδικές συσκευές καθαρισμού ή οτιδήποτε ακόμα βρεθεί εύκαιρο την κάθε στιγμή, από τσιμπιδάκια και φουρκέτες έως το καπάκι του στυλό και το κλειδί, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Φαίνεται όμως πως πολλοί αγνοούν ότι κίνδυνοι κατά το καθάρισμα για το αφτί όπως η ώθηση του κεριού (κυψελίδα) πίσω στον ακουστικό πόρο, ο τραυματισμός του τυμπάνου ή η φλεγμονή, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής. «Ορισμένοι μπορεί να μην έχουν κανένα πρόβλημα για χρόνια. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ότι πρέπει να καθαρίζουν τα αυτιά τους για να είναι υγιή και να παραμένουν καθαρά, κάτι που δεν ισχύει», σημειώνει o Δρ Jason A. Brant, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Όπως επισημαίνουν και η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και το Ίδρυμα Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, εφόσον η ακοή λειτουργεί ανεμπόδιστα δεν πρέπει κανείς να πειράζει τα αφτιά του.

«Η ύπαρξη κεριού στο αφτί δεν σημαίνει ότι βρώμικα» τονίζει ο Δρ Brant και εξηγεί πως προκύπτει φυσιολογικά από τη λειτουργία των ακουστικών πόρων. Χάρη στο κερί, διατηρείται η καθαριότητα του αυτιού, αφού φράζει την είσοδο σε έντομα, βακτήρια και νερό.

Ακόμη και για την περίπτωση που η παραγωγή κεριού αποτελεί πρόβλημα ή δεν φαίνεται φυσιολογική, ο Δρ Brant επισημαίνει πως θα χρειαστεί ιατρική επίσκεψη. Ειδικότερα:

άτομα που χρειάζονται τακτικό καθαρισμό θα πρέπει να επισκέπτονται τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) και όχι να αναλαμβάνουν μόνα τους θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο τραυματισμού
σε περίπτωση πόνου, απώλειας ακοής ή ανησυχητικών εκκριμάτων -ξηρό ή κολλώδες κερί είτε με συνοδεία αίματος ή πύου- είναι αναγκαία η ιατρική βοήθεια.
άτομα με προηγούμενες λοιμώξεις του αυτιού, χειρουργική επέμβαση ή διάτρηση του τυμπάνου θα πρέπει να συμβουλευτούν ΩΡΛ πριν «σκαλίσουν» με οτιδήποτε τα αφτιά τους ή κάνουν χρήση μη συνταγογραφούμενων σταγόνων για το αφτί.

«Κι όταν μπαίνει νερό στο αφτί;» θα αναρωτηθούν κάποιοι. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να γίνει χρήση μιας πετσέτας ή άλλου υφάσματος για το καθάρισμα των αφτιών και, αν το πρόβλημα επιμένει, ένας ΩΡΛ ή ο φαρμακοποιός μπορούν να συστήσουν ειδικές μη συνταγογραφούμενες σταγόνες.