Διαδηλωτές για το κλίμα πέταξαν πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα του Μονέ αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία σε μια διαμαρτυρία κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Δύο ακτιβιστές από την ομάδα Last Generation πλησίασαν τον πίνακα Les Meules του Μονέ στο Μουσείο Barberini στο Πότσνταμ και πέταξαν τον πουρέ πατάτας πάνω στον πίνακα και τη χρυσή του κορνίζα.

Πλάνα από την απίστευτη αυτή κίνηση δείχνουν τους ακτιβιστές, που φορούν πορτοκαλί γιλέκα, να ρίχνουν τον πουρέ πριν κάτσουν κάτω από τον πίνακα για τις... απαραίτητες φωτογραφίες με τον γεμάτο πουρέ πίνακα.

Ένας ακτιβιστής στη συνέχεια φωνάζει καθώς οι επισκέπτες της γκαλερί κοιτάζουν άναυδοι: «Χρειάζεται πουρές πατάτας σε έναν πίνακα για να σας κάνει να ακούσετε;

Αυτός ο πίνακας δεν θα αξίζει τίποτα αν πρέπει να μαλώνουμε για το φαγητό.

Πότε επιτέλους θα αρχίσετε να ακούτε;», φώναζαν.

Τέσσερα άτομα συμμετείχαν στην επίθεση κατά του πίνακα του Μονέ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ο πίνακας, μέρος της περίφημης σειράς Haystacks του Μονέ, πωλήθηκε σε δημοπρασία πριν από τρία χρόνια έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Μουσείο Barberini δήλωσε ότι επειδή ήταν κλεισμένος σε γυαλί, οι ακτιβιστές δεν προκάλεσαν ζημιές και αναμένεται να εκτεθεί ξανά την Τετάρτη.

Η διευθύντρια του μουσείου δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα όσα διαδραματίστηκαν.

Η Ortrud Westheider δήλωσε: «Ενώ κατανοώ την επείγουσα ανησυχία των ακτιβιστών μπροστά στην κλιματική καταστροφή, είμαι σοκαρισμένη από τα μέσα με τα οποία προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή στα αιτήματά τους».

Η αστυνομία δήλωσε στο dpa ότι ειδοποιήθηκε και πήγε στην γκαλερί, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με συλλήψεις ή κατηγορίες.