Μετά το καλοκαίρι και τη νέκρα του Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα για την εμπορική αγορά της Πάτρας, σε ότι αφορά την προσέλευση του κόσμου και την κίνηση στα μαγαζιά.

Καμία τόνωση τον Σεπτέμβριο και ίδια κατάσταση μέχρι στιγμής και τον Οκτώβριο. Πλέον μοναδική ελπίδα για τα εμπορικά μαγαζιά της τοπικής αγοράς της Πάτρας φαίνεται να είναι η περίοδος του Νοεμβρίου – Ιανουαρίου που συμπίπτει με την περίοδο των Χριστουγέννων.

Είναι το διάστημα εκείνο που τα μαγαζιά έχουν αρκετή κίνηση λόγω των γιορτών, τουλάχιστον σε κανονικές συνθήκες και αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου τζίρου τους κατά μέσο όρο.

Την περσινή χρονιά, τον χειμώνα δηλαδή του ’21, το διάστημα αυτό δεν έδωσε κάτι στην αγορά και τα πράγματα κινήθηκαν τουλάχιστον υποτονικά λόγω της καραντίνας που υπήρξε τον Νοέμβριο και των περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με το click away.

Φέτος τα περιοριστικά μέτρα ανήκουν στο παρελθόν και ο εφιάλτης της πανδημίας έχει περάσει. Υπάρχει όμως ένας νέος εφιάλτης που έχει στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Όμως για τα μαγαζιά και την αγορά είναι ανάγκη ο εφιάλτης αυτός να ξεπεραστεί με κάθε τρόπο και να δοθεί μια τόνωση στην αγορά το διάστημα που ακολουθεί, έτσι ώστε να γίνει η αρχή για την ανάκαμψη της εμπορικής κίνησης.

Μιας ανάκαμψης που δεν έχει έρθει ουσιαστικά ποτέ από την εποχή της καραντίνας και μετά. Διαφορετικά έρχονται δύσκολες καταστάσεις για τα εμπορικά μαγαζιά και γενικότερα για την αγορά, με τον φόβο ενός επερχόμενου κύματος από λουκέτα από τους πρώτους κιόλας μήνες του νέου έτους να είναι ορατός.