Πλησιάζουμε την 28η Οκτωβρίου και την μέρα της εθνικής επετείου όπου η Ελλάδα είπε το μεγάλο «ΟΧΙ» στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

Ένας από τους χώρους που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος αν θέλει να μπει στο κλίμα εκείνης της εποχής είναι το πολεμικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από τα Ψηλαλώνια, στο πάνω μέρος της Τριών Ναυάρχων.

Ένα υπόγειο, μια στοά με μυσταγωγική ατμόσφαιρα που αποτυπώνει τον φόβο, την αγωνία των ανθρώπων που κρύβονταν σε αυτόν τον χώρο εκείνη την εποχή, προκειμένου να σωθούν από τις βόμβες των εχθρικών αεροπλάνων και των επιδρομών τους.

Ο χώρος αυτός αξιοποιήθηκε και αναδείχθηκε από τον δήμο της Πάτρας σε ένα μνημείο πολέμου, όπως είναι πραγματικά. Ο Σάββας Τζάκης τον επισκέφτηκε και μοιράστηκε την εμπειρία του με ανάρτηση του στο facebook, γράφοντας τα εξής:

"Επισκέφτηκα το καταφύγιο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου κάτω από τα ψηλά Αλώνια. Μια εμπειρία τρομακτική. Να ξέρεις ότι σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει να ζεις μέρες βδομάδες μέσα σε ένα τόσο τρομακτικό τούνελ με χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Με τον φόβο αν θα ζεις αύριο μεθαύριο. Πραγματικά μαζί με την υγεία και την ηρεμία. Η ειρήνη είναι κάτι που πρέπει με νύχια και δόντια να κρατήσουμε ζωντανή...".