Τον Σεπτέμβριο του 2021 και του 2022, με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το 1o και 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου. Αποδείχτηκε ένα εθνικής σημασίας επιστημονικό γεγονός το οποίο ξεπέρασε και με τις δύο διοργανώσεις κατά πολύ τον στόχο και τις προσδοκίες όλων μας, διοργανωτών, συμμετεχόντων και χορηγών.
Κάποιος ευλόγως θα αναρωτηθεί: Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου; Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και για τους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το Μουσείο Γρίφων, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).
Η διοργάνωση έγινε από το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης (Καστελλόριζου), κύρια δράση του Σωματείου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ ( Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών ) ύστερα από πρόταση και σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, με πολυετή πείρα, σημαντικές επιτυχίες και μεγάλες διοργανώσεις στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης.
Πενήντα και πλέον επιστήμονες/ερευνητές/εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες στάθηκαν στο πλευρό των διοργανωτών και μέσα από ποικίλες επιστημονικές δράσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές από το νησί, αλλά και από τη Ρόδο και στους ενήλικες ντόπιους και επισκέπτες να δουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!
Το Καστελλόριζο μπορεί πλέον να είναι και για ακόμη έναν λόγο υπερήφανο: γιατί εξάγει πολιτισμό. Και ευχή όλων το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να ξεκινήσει το ταξίδι του και πέρα από τα όρια του νησιού.
Θέλοντας, λοιπόν, η ευχή αυτή να γίνει πραγματικότητα και στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η επικοινωνία της επιστήμης και η προσφορά νέας γνώσης, πέρα από τα καθιερωμένα πρότυπα, είναι πάντα μέσα στους στόχους μιας ευνομούμενης κοινωνίας, οδηγηθήκαμε στην Πάτρα!
Το φεστιβάλ θα έχει δύο κεντρικούς θεματικούς άξονες: τους Γρίφους και τα Μαθηματικά. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια συναρπαστική διοργάνωση καθώς η ξεχωριστή θεματολογία του και η παρουσίαση δράσεων μέσα από ανατρεπτικούς τρόπους μάθησης πιθανόν να οδηγήσει στην αναθεώρηση κάποιων μεθόδων διάχυσης της επιστημονικής γνώσης.
Από το πρωί της Παρασκευής 21 έως και το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων θα γεμίσει με γρίφους, μαθηματικά, γνώση, χαμόγελα, μουσική, τέχνη, παραστάσεις, παραμύθια, παιγνίδια πλοήγησης κ.α. Μικροί, μικρότεροι, έφηβοι και ενήλικες όλοι καλοδεχούμενοι στο ταξίδι του Φεστιβάλ Γρίφων, στο ταξίδι της γνώσης!
Δείτε το πρόγραμμα του τριημέρου: https://kastellorizofestival.com/2022/kel/program-patra/
Σας περιμένουμε!