Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηλείας, στον Πύργο, αναβίωσε την Τρίτη το τραγικό δυστύχημα στη Λεύκα Πάτρας το 2016 που στοίχισε τη ζωή σε ένα οκτάχρονο αγοράκι.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι η γιαγιά και ο παππούς του αγοριού (σ.σ. γονείς της μητέρας) που βαρύνονται με το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της έκθεσης κατά συναυτουργία από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος του οκτάχρονου, όμως στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθεται πλέον μόνο η 57χρονη γιαγιά, καθώς ο σύζυγός της έχει αποβιώσει και η ποινική δίωξη είναι μη γεννωμένη.

Κατά τη χθεσινή και πρώτη συνεδρίαση κατέθεσαν οι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του παιδιού που απανθρακώθηκε στο πατρικό της σπίτι.

Ξεκινώντας την κατάθεσή της η μητέρα του οκτάχρονου κλήθηκε να περιγράψει από την αρχή τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη μοιραία ημέρα της 30ης Ιανουαρίου του 2016, όταν ο γιός της απανθρακώθηκε σε ένα δωμάτιο του πατρικού της σπιτιού. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την συγκεκριμένη ημέρα, που το παιδί βρισκόταν στο σπίτι των γονιών της, είχε δεχθεί πολλές κλήσεις από τη νύφη της, τις οποίες δεν είδε έγκαιρα, καθώς είχε κλειστό το κινητό της τηλέφωνο και όταν την κάλεσε πίσω της είπε να πάει στο σπίτι γιατί «έγινε κάτι με το παιδί».

Όπως υποστήριξε η μητέρα, όταν έφτασε στο πατρικό της στην περιοχή Λεύκα της Πάτρας, έπειτα και από συνομιλία με την κατηγορούμενη γιαγιά η οποία την ειδοποίησε να πάει γρήγορα στο σημείο, επικρατούσε πολύ μεγάλη αναστάτωση και κινητοποίηση της πυροσβεστικής. «Υπήρχε πολύς κόσμος και αναστάτωση. Μου λέει η μάνα μου: ‘’το παιδί, καήκαμε’’. Κοιτάζω επάνω και η μάνα μου μου λέει: ‘’το παιδί μας….’’». Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο της κατάθεσης η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα και η Πρόεδρος της Έδρας διέκοψε προσωρινά την συνεδρίαση.

Η μητέρα εξετάστηκε για αρκετή ώρα τόσο από την παριστάμενη για την υποστήριξη της κατηγορίας δικηγόρο Πειραιά Ευσταθία Λυριστή, όσο και από την συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης δικηγόρο Πατρών Ελευθερία Μακρή και κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις συνθήκες του δυστυχήματος, την συμπεριφορά του παιδιού της, το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε το παιδί και την οικογενειακή κατάσταση.

Εντύπωση αλλά και εκνευρισμό στη μητέρα προκάλεσε η ερώτηση που της απηύθυνε η συνήγορος πολιτικής αγωγής όσον αφορά την ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του οκτάχρονου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα, η μητέρα ρωτήθηκε αν γνώριζε πως και γιατί βρέθηκε ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του παιδιού της και αν την προβλημάτισε ποτέ αυτό, απαντώντας πως δεν ξέρει τίποτα για αυτό.

Από την πλευρά της η συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης ρώτησε τη μητέρα μεταξύ άλλων για τη διαμονή του παιδιού στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού που απάντησε ότι τον πήγαινε εκεί από τότε που ήταν νεογέννητο, για τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του παιδιού, που έπασχε από αυτισμό, με την μητέρα να υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, πως το παιδί έπαιζε και είχε επαφές και με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς, ενώ συνήθιζε να παίζει και μέσα στο σπίτι στο οποίο έχασε τη ζωή του, αλλά και να απασχολείται στο ΚΔΑΠ του Δήμου Πατρέων.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 αναμένεται να ανακοινωθεί η ετυμηγορία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η τραγωδία με θύμα ένα οκτάχρονο παιδί σημειώθηκε το απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου του 2016 στις εργατικές κατοικίες, στην περιοχή Λεύκα της Πάτρας.

Ειδικότερα, η φωτιά εκδηλώθηκε στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου, όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν μέσα ο οκτάχρονος μαζί με τον παππού, την γιαγιά και την αδελφή του.

Ο παππούς του παιδιού προσπαθώντας να μπει στο δωμάτιο του οκτάχρονου υπέστη εγκαύματα και είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο. Όπως προαναφέρθηκε μέσα στο σπίτι ήταν και η αδελφή του οκτάχρονου, η οποία όμως ήταν σε άλλο δωμάτιο.

Όταν οι πυροσβέστες μπήκαν στο διαμέρισμα για να κατασβέσουν την φωτιά, βρήκαν απανθρακωμένο τον οκτάχρονο.

Πηγή: patrisnews.com