Ραγδαία αύξηση αφίξεων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, κυρίως από τον Έβρο, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, ενώ ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.352.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η δυναμικότητα των δομών φιλοξενίας τους, που ορίζεται μέσα από την Εθνική Στρατηγική στις 2.500 θέσεις είναι προς τον παρόν επαρκής, αν και αρχίζει να πιέζεται από τις αφίξεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ηρακλής Μοσκώφ, τονίζει ότι την τρέχουσα χρονική στιγμή, η αύξηση που έχει καταγραφεί στις αφίξεις «δημιουργεί ένα καινούριο περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε μέσα από τις απαιτούμενες διαδικασίες χρηματοδότησης για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συστήματος υποδοχής των ασυνόδευτων ανήλικων».

Από την πλευρά της, η Λίλη Κωνσταντίνου, υπεύθυνη στη Θεσσαλονίκη της κινητής μονάδας για ασυνόδευτα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες και του Κέντρου Πληροφόρησης της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, αναφέρεται στην μεγάλη αύξηση αφίξεων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων τα οποία, πολλές φορές, τα βρίσκουν να τους περιμένουν νωρίς το πρωί στην πόρτα των γραφείων της οργάνωσης.

«Κανένα παιδί αόρατο και εκτός συστήματος προστασίας»

Σύμφωνα με κ. Μοσκώφ, ο αριθμός αφίξεων στη χώρα μας επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, που τους θερινούς μήνες είναι πιο ήπιες και την οργανωμένη ανταπόκριση του κράτους σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τους διεθνείς οργανισμούς. «Τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει, «έχει οικοδομηθεί ένα σύστημα εντοπισμού, υποδοχής και φροντίδας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, με διαδικασίες, συνεργασίες και γρήγορα αντανακλαστικά».

Προκειμένου, όπως εξηγεί, να μην μένει κανένα παιδί αόρατο και εκτός συστήματος προστασίας, δημιουργήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ), που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τις οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ΜΕΤΑδραση.