Ως νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό περιγράφεται το 2022 από τους φορείς ελληνικού τουρισμού, που σήμερα έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικού Τουριστικών Επιχειρήσεων, στην Αθήνα, για την παρουσίαση του σχεδίου «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030».

«Η φετινή επιτυχία του τουρισμού αντανακλάται στα έσοδα τα οποία περνούν αδιαμεσολάβητα στη μέση ελληνική οικογένεια και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΣΕΤΕ.

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, επεσήμανε ότι «οι κατά 23,4% και 13,6% αυξήσεις στα έσοδα των καταλυμάτων και των καταστημάτων εστίασης, αντίστοιχα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, αποδεικνύουν ότι η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού απέδωσε καρπούς παρά τις φετινές αντιξοότητες (πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, ακρίβεια κλπ).

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε, επίσης, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες με στόχο τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, της εστίασης και των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων το φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Βασίλης Κικίλιας: Επέκταση πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Αθήνα έως τις 10 Ιανουαρίου

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι, παρά τις δυσκολίες που είχε το 2022 -απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία- η Ελλάδα κατάφερε να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, σε σχέση με τα μεγέθη της ανέφελης χρονιάς του 2019, κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία, όπως είπε. Μάλιστα φανερώνει ότι αυτό δεν οφείλεται σε αυτόματο πιλότο, αλλά στις δράσεις που λήφθησαν, ώστε η Ελλάδα να είναι μια ασφαλής χώρα, κάτι που και φέτος κεφαλαιοποιήθηκε, όπως εξήγησε.

Αν και τίποτα δεν προιωνίζεται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο πόσες αφίξεις θα είχε η Ελλάδα το καλοκαίρι, τελικά ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβριος εξελίχθηκαν σαν να ήταν καλοκαίρι και, όπως είπε, γίνεται πράξη η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Εστιάζοντας στις προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού, ο κ. υπουργός σημείωσε ότι η επένδυση στην αγορά των ΗΠΑ απέδωσε καρπούς προαναγγέλοντας μάλιστα ότι μια αεροπορική εταιρία θα ανακοινώσει επέκταση των πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Αθήνα έως τις 10 Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος κάθε μέρα το μουσείο της Ακρόπολης υποδεχόταν 20.000 επισκέπτες, ανάφερε ο κ. Κικίλιας.

Σε ό,τι αφορά θέματα της καθεαυτής τουριστικής ατζέντας ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε τη συνεργασία ΕΟΤ και Marketing Greece. Στο μεταξύ παίρνοντας τη σκυτάλη από το πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο που ζητά τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι, αν και δεν είναι, όπως είπε, αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός στη μέση ελληνική οικογένεια που μισθώνει ένα ακίνητο, με τις εταιρίες που μισθώνουν δεκάδες ακίνητα. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και αναμονή για τις αποφάσεις της ΕΕ στο συγκεκριμμένο πεδίο, οπότε θα υπάρξει και η σχετική συμπόρευση με αυτές. Τέλος, στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και διεθνής πρωτοβουλία για την αναγνωρισιμότητα των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Αναφορικά με το σχέδιο δράσης του ΣΕΤΕ, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι θα υπάρξουν Fast Track διαδικασίες, ώστε 40 έργα που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του ΣΕΤΕ να παραγματοποιηθούν. Αναφορικά με το έργο που αφορά το χώρο πάρκιγκ των τουριστικών λεωφορείων στην Αθήνα, αυτό εντάσσεται ήδη σε χρηματοδοτικό πλαίσιο.