Η Τουρκία ανάγκασε 92 μετανάστες οι οποίοι ήταν γυμνοί και τραυματισμένοι, να διασχίσουν τον Έβρο και να περάσουν στα ελληνικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ η Frontex επιβεβαίωσε ότι αντίκρυσε μία πολύ άσχημη και απάνθρωπη εικόνα σχετικά με την άφιξη των 92 μεταναστών στα ελληνικά σύνορα του Έβρου. «Οι αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και ορισμένοι από αυτούς έφεραν εμφανή τραύματα», δήλωσε η Πολίνα Μπάκουλα εκπρόσωπος της Frontex.

Η Πολίνα Μπάκουλα, μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, τόνισε ότι οι αξιωματικοί της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ συνεργάστηκαν με τις ελληνικές Αρχές για να παράσχουν στους 92 μετανάστες βοήθεια. Παράλληλα, η συνοριακή υπηρεσία ενημέρωσε τον υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Η Τουρκία παράτησε 92 αβοήθητους στον Έβρο

Η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Αυτή τη φορά όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με την Frontex, διέσωσαν το Σάββατο, 92 παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό τόνισε ο Θεοδωρικάκος

Ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «εργαλειοποιεί την παράνομη μετανάστευση», στην τελευταία από μια σειρά αλληλοκατηγοριών για το μεταναστευτικό μεταξύ των γειτόνων. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» ότι πολλοί από τους μετανάστες είπαν στη Frontex ότι «τρία οχήματα του τουρκικού στρατού τους μετέφεραν» στον ποταμό που λειτουργεί ως φυσικό σύνορο.
Ντροπή για τον πολιτισμό της Τουρκίας, λέει ο Μηταράκης

Σε ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχολίασε το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες που άφησαν οι τουρκικές Αρχές στην όχθη του Έβρου για περάσουν στην Ελλάδα η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ντροπή για τον πολιτισμό.

Ο Νότης Μηταράκης τόνισε πως είναι ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας. Παράλληλα ανέφερε πως «αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ.»