Έρχονται αυξήσεις και στις μπύρες, σε ένα από τα πιο αγαπημένα και φθηνά αλκοολούχα ποτά των νέων και του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού.

Ήδη οι αυξήσεις αυτές είναι αισθητές στους επαγγελματίες εστίασης που εδώ και ορισμένους μήνες παίρνουν τις προμήθειες τους σε μπύρες σε τιμές που έχουν κατά μέσο όρο μία αύξηση της τάξεως του 6% με 8%.

Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ανατιμήσεις αυτές δεν έχουν περιέλθει στην αντίληψη του καταναλωτή – πελάτη των καταστημάτων της εστίασης, τουλάχιστον στην Πάτρα, αφού μέχρι ώρας τις είχαν απορροφήσει οι επαγγελματίες.

Πλέον όμως τα πράγματα δυσκολεύουν. Ήδη σε πολλά καταστήματα δεν μπορεί να βρει κανείς μπύρα 3,5 ευρώ το ποτήρι στο βαρέλι, ενώ το μπουκάλι ακόμα και στα πιο φθηνά brands ξεκινάει από τα 4 ευρώ και πάνω.

Με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν, ωστόσο, έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα και άλλες αυξήσεις που αυτή τη φορά θα γίνουν αισθητές και στον πελάτη αφού οι ανατιμήσεις θα είναι τέτοιες που δεν θα μπορούν να τις φορτωθούν στις πλάτες τους οι επαγγελματίες.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής της μπύρας, με την ενέργεια να έχει φτάσει στα ύψη και τις πρώτες ύλες να έχουν μια άνοδο της τάξεως άνω του 40%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βύνη που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μιας μπύρας από τα 450 με 500 ευρώ που έφτανε η τιμή του ενός τόνου, πλέον έχει εκτοξευτεί στα 750 με 800 ευρώ. Αύξηση όμως υπάρχει και στη γυάλινη φιάλη της μπύρας που από τα 0,19 έχει ανέβει στα 0,40 λεπτά.

Αυξήσεις και στο λιανικό εμπόριο

Οι αυξήσεις στο είδος, βέβαια δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εστίαση, αλλά αφορούν και το λιανικό εμπόριο, με τις τιμές της μπύρας στα σούπερ μάρκετ και στα παντοπωλεία να έχουν ανέβει.

Ενδεικτικά, ένα κουτί μπύρας 330 ml από τα 0,70 ευρώ, που επωλείτο πέρυσι τέτοια εποχή, τώρα κοστίζει από 0,95 έως 1,05 ευρώ, ενώ η εξάδα από τα 4,40 ευρώ έχει εκτιναχθεί κατά μέσο όρο στα 6,20 ευρώ.

Μάλιστα, οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με τα στελέχη της αγοράς να υπογραμμίζουν ότι το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές, σε ένα ποσοστό 3%-4%.