Με τα νοικοκυριά να είναι με τα κομπιουτεράκια στα χέρια και να κάνουν υπολογισμούς αναζητώντας τον φθηνότερο τρόπο για να ζεσταθούν τον φετινό χειμώνα, κάνει σήμερα πρεμιέρα η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή διάθεσης τελικά θα εκκινήσει χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών, κάτω από 1,40 ευρώ ανά λίτρο, στο 1,37 με 1,38 ευρώ, μετά τις εκπτώσεις που έκαναν τα ΕΛΠΕ στις εταιρείες προμήθειας πετρελαιοειδών.

Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών και είναι σαφώς μειωμένη από αυτή που προέβλεπαν παράγοντες της αγοράς καυσίμων, μετά το ράλι ανόδου του πετρελαίου. Πέρυσι, η τιμή διάθεσης ήταν 1,16 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στο κλείσιμο της περιόδου είχε διαμορφωθεί στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο.

Το τοπίο ωστόσο εξακολουθεί να είναι τελείως ρευστό σχετικά με την εξέλιξη των τιμών το επόμενο διάστημα, καθώς θα επηρεαστεί από μια σειρά παραγόντων.

Πιο ακριβή λύση το ρεύμα

Με τα σημερινά δεδομένα η θέρμανση με το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πιο ακριβή λύση, ενώ το φυσικό αέριο με βάση την τιμή της κιλοβατώρας τον Οκτώβριο που κλείδωσε στα 11 ευρώ φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο ελκυστικό από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Βέβαια αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται για τον τρέχοντα μήνα, καθώς μόνο όποιος έχει μαντικές ικανότητες μπορεί να κάνει από τώρα ασφαλείς προβλέψεις. Το τι θα γίνει τον Νοέμβριο στο μέτωπο της θέρμανσης εξαρτάται από τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο, εάν δηλαδή η τιμή θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται ή θα επιστρέψει στα υψηλά του προηγούμενου μήνα.

Επίδομα θέρμανσης

Εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, μέσω της οποίας θα καθορίζονται τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι αλλά και η διαδικασία για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:

Τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ, από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με ΚΥΑ.
Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες), που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου θα προσαυξάνεται κατά 20%.
Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, θα λάβουν, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, διπλάσιο επίδομα.
Το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά όρια, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
– Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.
– Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
Σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα μπορούν πιθανότατα από το τέλος Νοεμβρίου να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση.
Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: imerisia