Η εκτόξευση της ενέργειας και της τιμής της κιλοβατώρας που κάθε μήνα είναι διπλάσια και τριπλάσια από τον αντίστοιχο μήνα της περσινής περιόδου, έχει φέρει όπως φαίνεται ένα κύμα ρευματοκλοπών το τελευταίο διάστημα.

Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Πάτρα. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους σε καθημερινή βάση κάθονται στο σκαμνί κατά μέσο όρο οχτώ με δέκα άτομα που κατηγορούνται για το αδίκημα της ρευματοκλοπής.

Σε ορισμένες βέβαια περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι έχουν προχωρήσει σε μια μορφή χρόνιας ρευματοκλοπής, χωρίς κανείς να τους έχει ανακαλύψει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οπότε για αυτούς η παράνομη πράξη τους δεν σχετίζεται με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Όμως οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο για ρευματοκλοπή έχουν προχωρήσει σε αυτή την παράβαση τον τελευταίο χρόνο.

Βλέπουν τους λογαριασμούς που φτάνουν  στο κατώφλι τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν και φοβούμενοι ότι θα μείνουν χωρίς ρεύμα και φως βρίσκουν μια άκρη (συνήθως από κάποιον ηλεκτρολόγο που γνωρίζει) και προχωρούν στην κλοπή.

Το αδίκημα της ρευματοκλοπής μπορεί να τελεστεί με επέμβαση στον μετρητή, με παράκαμψη του μετρητή ή με αυθαίρετη ενεργοποίηση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει απενεργοποιηθεί από τον πάροχο λόγω οφειλών ή για άλλους λόγους.

Πάντως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι βαριές, καθώς αν δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισμό, τότε κινδυνεύουν ακόμα και με έναν χρόνο φυλάκιση.

Επίσης, αν η ΔΕΔΗΕ προχωρήσει σε αγωγή, τότε ο παραβάτης θα πρέπει να πληρώσει 5.000 ευρώ, συν τα οφειλόμενα. Κάτι που φέρνει τους καταναλωτές - παραβάτες σε απόγνωση.