Θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για να γίνει αντιληπτό πώς εξελίχθηκε η ζωή στους ωκεανούς τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Oι επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο θαλάσσιο DNA του κόσμου στην Ανταρκτική.

Την ίδια στιγμή, προσφέρονται ενδείξεις για το πώς επηρεάζονται τα ωκεάνια οικοσυστήματα από τη μακροπρόθεσμη κλιματική αλλαγή.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Ανταρκτική είναι μια από τις περισσότερο πληττώμενες, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, περιοχές στη Γη.

Θραύσματα οργανικού υλικού βρέθηκαν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας της Σκωτίας, βόρεια της Ανταρκτικής από μια ομάδα διεθνών ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία.

Αναφερόμενο με τον τεχνικό όρο του sedaDNA – ιζηματογενές αρχαίο DNA – τα δείγματα του που ανακτήθηκαν είναι πιθανό να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την Ανταρκτική στο μέλλον.

«Περιλαμβάνει το μακράν παλαιότερο πιστοποιημένο θαλάσσιο sedaDNA μέχρι σήμερα», δήλωσε η Δρ Linda Armbrecht, η επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Το SedaDNA βρίσκεται σε πολλά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων σπηλαίων και του υποαρκτικού μόνιμου παγετού, όπου το υλικό χρονολογείται έως και 650.000 χρόνια.