Όσο κρατούν οι ζέστες και τα τραπεζάκια στις πλατείες και στους πεζόδρομους της Πάτρας λειτουργούν χωρίς θέρμανση και χωρίς να χρειάζονται οι επιχειρήσεις να προμηθεύονται μπουκάλες υγραερίου, υπάρχει ανάσα για τα καταστήματα του κλάδου.

Οι καλές ημέρες έχουν φέρει μια αυξημένη προσέλευση του κόσμου στα εστιατόρια, στις ψησταριές, στις πιτσαρίες και γενικότερα στα καταστήματα που έχουν εξωτερικούς χώρους σε πλατείες και πεζόδρομους.

Αν όμως έρθουν τα κρύα τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα για πολλά από τα καταστήματα εστίασης στο να διατηρήσουν τους εξωτερικούς τους χώρους, με τέτοιο τρόπο που να δίνουν την δυνατότητα στους πελάτες τους να μπορούν να κάτσουν εκεί.

Αυτό μπορεί να γίνει φυσικά μόνο με μπουκάλες θέρμανσης που χρειάζονται υγραέριο, το οποίο όμως δεν έχει ξεφύγει από τον κανόνα που θέτει η ενεργειακή κρίση σε κάθε μορφής καύσιμο και έχει παρουσιάσει μία σημαντική αύξηση, ειδικότερα στην χώρα μας.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς καυσίμων η μια μπουκάλα υγραερίου θέρμανσης που αντιστοιχεί σε 10 λίτρα, φτάνει τα 22 με 25 ευρώ, στο λιανικό εμπόριο. Το λίτρο, δηλαδή, το υγραέριο θέρμανσης ξεπερνάει τα 2,50 ευρώ.

Ένας εξωτερικός χώρος για να ζεσταθεί θέλει σχεδόν σε κάθε τραπέζι μια τέτοια μπουκάλα, οπότε για μια επιχείρηση που έχει μόλις πέντε τραπεζοκαθίσματα έξω, το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ. Αν έχει παραπάνω το κόστος ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. 

Αρκετοί επαγγελματίες, με την τιμή του υγραερίου θέρμανσης να είναι τόσο υψηλή, σκοπεύουν να μειώσουν τα τραπεζοκαθίσματα που θα έχουν στους εξωτερικούς τους χώρους αφού πλέον σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα τους συμφέρει. 

Αρκεί να σκεφτεί ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης ενός τραπεζοκαθίσματος για μια παρέα δύο ατόμων είναι από ένας καφές, δηλαδή έξι με εφτά ευρώ...