Αν ο χειμώνας είναι πάντοτε δύσκολος για τους μαστόρους και τους επαγγελματίες σε διάφορα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου, ο φετινός χειμώνας που έρχεται φαντάζει «βουνό».

Μπορεί τους καλοκαιρινούς μήνες η δουλειά για τους ελαιοχρωματιστές, τους ξυλουργούς, τους πατωματζήδες και γενικότερα για τα διάφορα επαγγέλματα της οικοδομής, να πήγε καλά, όμως, οι ανατιμήσεις που έχουν εκτοξευτεί στα οικοδομικά υλικά όλων των ειδών από 120% έως και 200%, θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα.

Όπως λένε οι δουλειές τελειώνουν στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, καθώς για τη συνέχεια δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από όσους ήθελαν να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις και συντηρήσεις των σπιτιών ή των μαγαζιών τους.

Έτσι οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά βάζουν "φρένο" στην ανάκαμψη της οικοδομής που είχε ξεκινήσει να συντελείται πριν από την πανδημία και να κορυφώνεται μετά από την καραντίνα, κυρίως μέσα από τις ανακαινίσεις παλιών κτιρίων και διαμερισμάτων.

Πλέον οι τεχνίτες που έχουν απομείνει στον κλάδο είναι ελάχιστοι αφού μετά την οικονομική κρίση αρκετοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα ή να φύγουν για το εξωτερικό.

Όμως ένα ακόμα ζήτημα που ταλανίζει τους μαστόρους είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, με αρκετούς να έχουν ρίξει χαμηλά τις τιμές τους για να κρατήσουν τους πελάτες τους και να λένε ότι έχουν δουλειά, χαλώντας την αγορά και χωρίς ουσιαστικά να βγάζουν αυτά που τους αναλογούν για την εργασία τους. 

Πάντως, πέρα από την ακρίβεια των οικοδομικών υλικών, το όλο κλίμα που υπάρχει για την οικονομία με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και την ενεργειακή κρίση, κάθε άλλο παρά ευνοεί τα επαγγέλματα του κλάδου αφού λίγοι είναι αυτοί που θα ενδιαφερθούν κάτω από τέτοιες συνθήκες να συντηρήσουν το διαμέρισμα ή την όποια περιουσία τους.