Σε έξαρση παραμένει η παραβατικότητα των ανηλίκων ρομά, με την αστυνομία να τρέχει από το ένα περιστατικό στο άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το απόγευμα της Πέμπτης έγιναν δύο περιστατικά με ανηλίκους ρομά, με τον πρώτο να αφαιρεί έναν σταυρό από μια ηλικιωμένη και τον άλλον (σε διαφορετική περίπτωση μία τσάντα).

Στο κέντρο της Πάτρας. Όμως αυτά είναι μόλις δύο από τα περιστατικά που καταγράφει σε καθημερινή βάση το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με πρωταγωνιστές ανηλίκους.

Παιδιά από 6 – 7 ετών και πάνω που έχουν βγει από νωρίς στο… κουρμπέτι των κλοπών, των διαρρήξεων και γενικότερα της παραβατικότητας. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων ολοένα και αυξάνεται όμως το τελευταίο διάστημα το όλο πράγμα έχει ξεφύγει.

Πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά ρομά κυρίως και απόδειξη ότι οι περισσότερες κλοπές και τα κρούσματα παραβατικότητας έχουν καταγραφεί σε περιοχές που ζουν οικογένειες ρομά.

Οι βασικές περιοχές δράσης παραβατικότητας των ανηλίκων ρομά χωρίζονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε τρεις ζώνες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τα "ορμητήρια" τους: Στην Εγλυκάδα, στην Περιβόλα, στο Γηροκομειό, στην Αρόη και στα Σύνορα, έχοντας ως ορμητήριο τους τον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου.

Στα Ψηλαλώνια, στο Σκαγιοπούλειο και στις περιοχές του κέντρου, έχοντας ως ορμητήριο τους από την μία τα Προσφυγικά και την Αγία Τριάδα και από την άλλη τα διάφορα στενάκια του Ψαροφαΐου και των Ζαρουχλεΐκων που έχουν αρκετές οικογένειες ρομά πλέον.

Κι η τρίτη ζώνη έχει ως ορμητήριο τον καταυλισμό του Χαράδρου προχωρώντας σε συνεχείς παραβάσεις στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης και στις συνοικίες γενικότερα της βόρειας Πάτρας.

Οι ζώνες αυτές βέβαια δεν είναι διακριτές, ούτε απόλυτες. Οι ανήλικοι στέλνονται από τους μεγαλύτερους τους και έχοντας πλέον εμπειρία στην παραβατικότητα και στις κλοπές, μετατρέπονται σταδιακά σε συμμορίες.  

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. τα περισσότερα από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί δεν έχουν να κάνουν με μεμονωμένα συμβάντα, αλλά έχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε οργάνωση συμμοριών και σε οργανωμένη παραβατικότητα.