SOS εκπέμπουν οι αγρότες – παραγωγοί από τα χωράφια τους για τον κίνδυνο της έλλειψης τροφίμων που για την ώρα μπορεί να μην είναι ορατός, όμως, αν κατάσταση αυτή συνεχιστεί δύσκολα θα τον αποφύγουμε.

Ποια κατάσταση; Το κόστος της παραγωγής ακόμα και για τις συμβατικές καλλιέργειες με είδη όπως η πατάτα, το σταφύλι, η φράουλα, η ελιά, η ντομάτα και τα κηπευτικά είναι πλέον μεγάλο.

Από τη μία η ενέργεια και τα φυτοφάρμακα για μία καλλιέργεια που έχουν εκτοξευτεί από την άλλη τα διπλά μεροκάματα για τη συγκομιδή αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη αγροτικών χεριών.

Το ύψος του κόστους παραγωγής είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους αγρότες παραγωγούς που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε εναλλακτικού τύπου καλλιέργειες, σε είδη όπως για παράδειγμα το ρόδι, η στέβια, το αβοκάντο, η μαύρη πιπεριά κτλ.

Σύμφωνα με αγρότες παραγωγούς η αύξηση του κόστους παραγωγής ξεκινάει από το 40% και φτάνει το 70% σε σύγκριση με παλιότερα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.

Αυτό έχει σαν συνέπεια από τη στιγμή οι παραγωγοί δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδα τους, καθώς τα έσοδα είναι ελάχιστα, είναι αρκετοί να αφήνουν τα χωράφια τους ακαλλιέργητα.

Η τάση αυτή που έκανε την εμφάνιση της από τις αρχές του 2021 αναμένεται να έχει συνέπειες και να φανεί στην καθημερινότητα όλων μας από τα μέσα του 2023 και μετά. Του νέου έτους δηλαδή.

Θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επιπτώσεις της αγοράς, της οικονομίας και της καθημερινότητας των νοικοκυριών και των οικογενειών.