Τους ευρωπαίους εταίρους ενημερώνει σήμερα στην Πράγα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για όλη τη βεντάλια των απειλών και των προκλήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με σημείο αιχμής την πρόσφατη συμφωνία με την Κυβέρνηση της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες.

Στην ‘Ατυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μία κρίσιμη συγκυρία για όλη την Γηραιά Ήπειρο.
Ήδη η Ευρώπη έχει αποδοκιμάσει την Τουρκο-λιβυκή συμφωνία και τα «νταηλίκια» του Ερντογάν, συνοδεύοντας την καταδίκη με ισχυρές συστάσεις να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσέρχεται στην Πράγα ο Τούρκος Πρόεδρος για να μετάσχει σήμερα στη πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (που θα προηγηθεί της Άτυτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της Παρασκευής), και στην οποία μετέχουν 44 ηγέτες.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου και έχουν κληθεί και χώρες που… επιδιώκουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως η Τουρκία.

Κρίσιμη συνάντηση Μακρόν – Ερντογάν σήμερα στην Πράγα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η συνάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μέχρι στιγμής επίσημα η Γαλλία δεν έχει πάρει θέση για τη νέα Τουρκο-λιβυκή συμφωνία, ωστόσο οι θέσεις της για τον τουρκικό αναθεωρητισμό είναι σταθερές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογο του να εγκαταλείψει κάθε ενέργεια που αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει υπογράψει Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με την Ελλάδα, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής αν μία εκ των δύο χωρών δεχτεί απειλές… Η συνεργασία αυτή μαζί με το εξοπλιστικό πρόγραμμα μας με τo Παρίσι (αεροσκάφη Rafelle, φρεγάτες Belharra), έχουν προκαλέσει το μένος του Ερντογάν, ο οποίος πολλές φορές έχει στραφεί λεκτικά εναντίον του Γάλλου Προέδρου. Έχει φτάσει στο σημείο μάλιστα να αποκαλέσει τον Μακρόν… «εγκεφαλικά νεκρό».

«Μπλόκο» στην Τουρκο-λιβυκή συμφωνία και από τη Γερμανία

Ακόμη και η Γερμανία που ως πρότινος κρατούσε στάση «ίσων αποστάσεων», στάθηκε ξεκάθαρα απέναντι στα «νταηλίκια» του Ερντογάν.

Δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου, εν προκειμένω σε βάρος Ελλάδας και Αιγύπτου, υποστηρίζει το Βερολίνο.

«Αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν κράτη μεταξύ τους να κάνουν συναλλαγές σε βάρος τρίτων. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν δύο ότι κάτι τους ανήκει και δεν ανήκει σε έναν τρίτο. Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτό και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση» διεμήνυσε στην Άγκυρα ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Είχε προηγηθεί το «μπλόκο» στην Τούρκο-λιβυκή συμφωνία και από το State Department, επίσημα από την Ε.Ε., αλλά και από την Αίγυπτο με την οποία η Ελλάδα έχει χαράξει Α.Ο.Ζ..

Δύο… ξένοι στην ίδια πόλη;

Σήμερα στην Πράγα, στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπέσουν σε δικαίωμα λόγου σε κάποια φάση των εργασιών της.
Ο προγραμματισμός, προφανώς όχι τυχαία, είναι να μετέχουν σε διαφορετικά πάνελ. Ο μεν Έλληνας Πρωθυπουργός σε πάνελ για την ενέργεια, ο δε Τούρκος Πρόεδρος σε πάνελ για την ασφάλεια.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ολομέλεια έναρξης της Συνόδου, ενδεχομένως και στο επίσημο δείπνο το βράδυ.

«Θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Ερντογάν αν υπάρξει τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό».

Η πιθανότητα μεταξύ τους συνάντηση είναι απειροελάχιστη

Ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας για τετ α τετ των δύο ηγετών.
«Προφανώς, εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι εκεί θα κληθεί να εξηγήσει, τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, εξωφρενικά, εντελώς ανιστόρητα και ανυπόστατα…» δήλωσε εμφατικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η ελληνική αποστολή πάντως είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο… Για μία τυχαία κοινωνική συνάντηση, για ένα απρόσμενο τετ α τετ στους διαδρόμους, και φυσικά και για την πιθανότητα στο παρά πέντε ο Τούρκος Πρόεδρος , μετά το «Μητσοτάκης YÖK» (δηλαδή το όχι στον Μητσοτάκη, «δεν υπάρχει») να πει το «Μητσοτάκης VAR».

Mήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Οι θέσεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας. Συνεννόηση και διάλογος μόνο σε αυτό το πλαίσιο» το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

https://www.newsit.gr/