Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προτιμούν τους Ρεπουμπλικάνους έναντι των Δημοκρατικών για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τους μετανάστες και το έγκλημα.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η έμφαση που δίνουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη ασφάλεια στα σύνορα και την καταπολέμηση του εγκλήματος μπορεί να βοηθήσει το κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου τονίζει τα πλεονεκτήματα που έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι ενόψει των εκλογών.

Το 40% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε ότι το ρεπουμπλικανικό είναι το κόμμα που είναι το πλέον κατάλληλο για να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης, συγκριτικά με το 32% που επέλεξε τους Δημοκρατικούς.
Απασχολεί ο πληθωρισμός

Για την πάταξη του εγκλήματος, το 39% επέλεξε τους Ρεπουμπλικάνους και το 30% τους Δημοκρατικούς. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ποιο είναι το καταλληλότερο κόμμα –ή διάλεξαν κάποιο άλλο κόμμα ή ανεξάρτητους.

Ενώ τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού παραμένουν η βασική ανησυχία για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, το έγκλημα και η μετανάστευση θεωρούνται σημαντικά ζητήματα για να κινητοποιηθούν οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι και να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν –καθώς και για να εξασφαλίσουν την ψήφο ανεξάρτητων και μετριοπαθών Δημοκρατικών.

Συνολικά, 30% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι η βασική τους ανησυχία είναι ο πληθωρισμός, με το 5% να επιλέγει τη μετανάστευση και το 4% το έγκλημα.

«Πολλοί ψηφοφόροι ανησυχούν για το έγκλημα και πολλοί ψηφοφόροι για τη μετανάστευση», δήλωσε ο Άλεξ Κόναντ, που ασχολείται με τη χάραξη πολιτικής στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. «Αυτή τη στιγμή, αυτά είναι τα θέματα της νίκης για τους Ρεπουμπλικάνους».
Πληθαίνουν οι γεννημένοι σε άλλη χώρα Αμερικάνοι

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η εγκληματικότητα και η μετανάστευση –συμπεριλαμβανομένης της παράτυπης—είναι σε άνοδο.

Έρευνα μεταξύ αξιωματικών της αστυνομίας σε μεγάλες πόλεις που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρωποκτονιών μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με 12 μήνες νωρίτερα, αλλά ότι οι ληστείες και οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί.

Το ποσοστό του αμερικανικού πληθυσμού που έχει γεννηθεί σε άλλες χώρες αυξήθηκε στο 14,3% το 2021, το υψηλότερο από τις αρχές του 1900, ενώ οι συλλήψεις μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβηκε στην εξουσία το 2021.

Το πλεονέκτημα που φαίνεται να έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι σε ό,τι αφορά το έγκλημα και τη μετανάστευση είναι εντονότερο σε ορισμένες από τις ομάδες παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, όπως είναι οι μη ισπανόφωνοι λευκοί χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου. Μεταξύ αυτών των συμμετεχόντων στην έρευνα Reuters/Ipsos, το ποσοστό που επιλέγει τους Ρεπουμπλικάνους είναι διπλάσιο από αυτό για τους Δημοκρατικούς.

Ωστόσο η ισχύς των Ρεπουμπλικάνων εκτείνεται πολύ πέρα από αυτή τη δημογραφική ομάδα.
Δημοκράτες στηρίζουν οι κάτοχοι πτυχίων

Μεταξύ των γυναικών που δήλωσαν ότι ζουν σε προάστια πόλεων --μια ομάδα που διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές-- οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προβάδισμα έναντι των Δημοκρατικών κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στη μετανάστευση και κατά οκτώ μονάδες στο έγκλημα.

Οι συμμετέχοντες με πτυχίο πανεπιστημίου --μια παραδοσιακή ομάδα ψηφοφόρων των Δημοκρατικών-- επέλεξαν περισσότερο τους Δημοκρατικούς για θέματα μετανάστευσης. Ήταν όμως σχεδόν μοιρασμένοι μεταξύ των δύο κομμάτων σε ό,τι αφορά το έγκλημα.

Πολιτικοί αναλυτές και από τα δύο κόμματα λένε ότι η προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να αξιοποιήσει τις ανησυχίες ορισμένων ψηφοφόρων για το έγκλημα και τη μετανάστευση έχει εν μέρει στόχο να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα που έχουν οι Δημοκρατικοι στο θέμα της άμβλωσης, ύστερα από την απόφαση του Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο που έπαψε να προστατεύει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το 6% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε ότι η βασική ανησυχία είναι η αλλαγή της νομοθεσίας για την άμβλωση.

«Η άμβλωση είναι μεγαλύτερο ζήτημα για γυναίκες που ζουν σε προάστια που είναι αμφιταλαντευόμενες ψηφοφόροι», δήλωσε ο Μάικ Μίκους, υπεύθυνος χάραξης στρατηγικής στους Δημοκρατικούς στην Πενσιλβάνια. Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos έδειξε ότι οι γυναίκες που κατοικούν σε προάστια τάσσονται υπέρ των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικάνων σε ποσοστό 40% προς 24% στο θέμα της άμβλωσης.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos συγκέντρωσε απαντήσεις από 4.415 Αμερικανούς ενήλικες.