Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αλλαγών στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Με τους λογαριασμούς στην ενέργεια να έρχονται συνεχώς όλο και πιο «φουσκωμένοι», τα καταστήματα σκέφτονται να καταφύγουν στη λύση να κλείνουν δύο ώρες νωρίτερα, ώστε να περιορίσουν το κόστος. Βάσει στοιχείων που επικαλείται η εφημερίδα Τα ΝΕΑ, το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 85% κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης θα κλείνουν τα καταστήματά τους στις 7 το απόγευμα, τις ημέρες που τα έκλειναν στις 21:00, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ, αν το μέτρο είναι οριζόντιο «θα βοηθούσε λίγο». Η μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως ισοδυναμεί με μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους στα σούπερ μάρκετ, εκτιμούν στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου.
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Να κλείνουν και τα σούπερ μάρκετ

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις».

Στη συνέχεια έθεσε κάποιες προτάσεις, εάν ληφθεί το μέτρο για το ωράριο των καταστημάτων.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Δύο ώρες νωρίτερα θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα χθες, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) πρότεινε μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα, προτείνει από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

-Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
-Τρίτη: 10:00 έως 19:00
-Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
-Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
-Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
-Σάββατο: 10:00 έως 16:00