Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών μέσω της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του ανθρώπου, καθότι οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε σημαντικές λειτουργίες του, δρώντας ως ένζυμα που καταλύουν σημαντικές βιοχημικές αντιδράσεις ή ως νευροδιαβιβαστές, συμμετέχοντας στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών μεταξύ των ιστών και συμβάλλοντας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των μυών.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μικρότερες «δομικές μονάδες» που ονομάζονται αμινοξέα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να βιοσυνθέσει κάποια αμινοξέα, όμως όσα δεν μπορεί να τα βιοσυνθέσει επαρκώς ώστε να καλύψει τις μεταβολικές του ανάγκες πρέπει να τα προσλάβει μέσω της διατροφής. Τα αμινοξέα αυτά ονομάζονται «απαραίτητα αμινοξέα» και περιλαμβάνουν τη βαλίνη, τη θρεονίνη, την ισολευκίνη, την ιστιδίνη, τη λευκίνη, τη λυσίνη, τη μεθειονίνη, την τρυπτοφάνη και τη φαινυλαλανίνη.

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας ημερησίως ζωικών τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως είναι τα ψάρια, τα πουλερικά και το κρέας, προμηθεύουν τον οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα, συμβάλλοντας στην αρμονική λειτουργία του μεταβολισμού και του σώματός μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr