Μουσικές, τραγούδια, χοροί, βήματα και εικόνες από τα Ρεμπέτικα της Κατοχής «ζωντάνεψαν» το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου στην πλατεία του Παντοκράτορα, όπου το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και η Ορχήστρα του στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος της Πάτρας για την απελευθέρωση της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής παρουσίασε μία Μουσικο – θεατρικο - χορευτική παράσταση, με τίτλο «Το ρεμπέτικο στην αντίσταση».

Η παράσταση είχε διαδραστικό χαρακτήρα καθώς εκτυλίχθηκε σε ένα λαϊκό καπηλειό της κατοχής με μικρό πάλκο για τους μουσικούς (με την κλασική φωτιστική ροτόντα) και τραπέζια στα οποία οι θεατές που κάθισαν ήταν δρώντες και θαμώνες, με τον κλασικό πάγκο του κάπελα να προσφέρει «φαγητά» της κατοχής (μπομπότα, βραστά ρεβίθια, ελιές κα λίγο κρασί).
Το ρεπερτόριο της ορχήστρας ήταν μόνο με ρεμπέτικα της περιόδου. Το χορευτικό παρουσίασε συγκεκριμένους ρεμπέτικους χορούς στους οποίους η Πάτρα έχει ιδιαίτερη παράδοση.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο
πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης δημοτικοί – διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη σε σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου καθώς και στο ρόλο και τις μάχες που έδωσε το 12 ο σύνταγμα του ΕΛ.ΑΣ. για την απελευθέρωση της Πάτρας.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Χορευτικού τμήματος Χρήστος Γιαννόπουλος επεσήμανε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τα μέλη του Χορευτικού αλλά και τους εργαζόμενους στον Πολιτιστικό Οργανισμό, την καθαριότητα, το Πράσινο και τον Ηλεκτροφωτισμό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παράσταση και να μετατραπεί ο χώρος σε ένα καπηλειό της κατοχής.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στο κλείσιμο της εκδήλωσης τόνισε τη σημασία που έχει η πραγματοποίηση τέτοιων παραστάσεων μέσα από τις οποίες η ιστορική μνήμη μένει άσβεστη και συγχρόνως ο λαός οπλίζεται με δύναμη προκειμένου να συνεχίσει να αγωνίζεται.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΚΡΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ»

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής συνεχίζονται την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 8.00 το βράδυ στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου με την προβολή της ταινίας «Το τραγούδι του γκρι περιστεριού» .
Η ταινία αποτελεί έναν αντιπολεμικό ύμνο. Πρόκειται για μία ασπρόμαυρη αλληγορία που διακόπτεται από μελοδραματικά κρεσέντα, ποιητικές εικόνες (με κεντρικό πρωταγωνιστή το γκρι περιστέρι του τίτλου) και ήρωες – σύμβολα (ο καλλιτέχνης που γελοιοποιεί τον Χίτλερ, μια σοβιετική
κατάσκοπος που θα βοηθήσει μια γυναίκα της αντίστασης να γεννήσει μέσα στη φύση), ο Μπαραμπάς χαρτογραφεί έναν τόπο γεμάτο ζωή και όμως καμία ελπίδα (η σκηνή στην άδεια εκκλησία αρκεί από μόνη της ως σύμβολο της χαμένης πίστης), σταματάει το χρόνο για να κοιτάξει κατάματα τις ανθρώπινες αμαρτίες που καθόρισαν την ιστορία της Ευρώπης..
Σκηνοθεσία: Στανισλάβ Μπαράμπας
Σενάριο: Ιβάν Μπουκόβκαν, Αλμπερτ Μαρεντσίν
Μοντάζ: Μαξιμίλιαν Ρέμεν
Μουσική: Ζντένεκ Λίσκα
Πρωταγωνιστούν: Ραντοσλάβ Μπαρτόνικ, Βλαντιμίρ Μπρέκα, Κάρλα
Χαμίντοβα
Διάρκεια: 98 λεπτά
Η είσοδος είναι ελεύθερη.