Τα καταφέρατε, φτάσατε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας! Η πρωινή ναυτία πιθανότατα έχει γίνει παρελθόν και η ενέργειά σας έχει επιστρέψει στα παλιά καλά της επίπεδα. Τώρα έχει έρθει η ώρα να την αξιοποιήσετε, μιας και αυτήν την περίοδο θα είστε πολυάσχολη, καθώς καλείστε να εστιάσετε στην υγεία σας ακόμα περισσότερο και να βάλετε σε εφαρμογή τα σχέδιά σας για το πώς θα είναι η καθημερινότητά σας με το μωρό. Η δημιουργία της δικής σας checklist θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο, χωρίς να αμελήσετε όσα πρέπει να κάνετε, όπως αναφέρει το imommy.

Η checklist για το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Κι επειδή οι υπόλοιποι μήνες αναμονής θα περάσουν πιο γρήγορα από όσο πιστεύετε, η λίστα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Συνεχίζετε τους προγεννητικούς ελέγχους

Όπως και το πρώτο τρίμηνο, υπάρχουν και αυτήν την περίοδο τα απαραίτητα ραντεβού με τον γιατρό σας για να ελέγξετε τόσο την υγεία σας όσο και την υγεία του μωρού. Τα πράγματα που αναζητούν οι γιατροί περιλαμβάνουν:

Παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού.
Ακούτε τον καρδιακό παλμό του μωρού.
Ελέγχετε την κίνηση του μωρού.
Ελέγχετε το βάρος σας και η αρτηριακή σας πίεση.
Πιθανότατα ο γιατρός να σας προτείνει να κάνετε εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα εμβρύου.

Αυτά είναι σημαντικά ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο σίγουρη για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης σας.
Ώρα για επίσκεψη στον οδοντίατρο

Ακόμα κι αν η στοματική σας υγεία ήταν καλή καθ’όλη την διάρκεια της ζωής σας πριν να μείνετε έγκυος, αυτό μπορεί να αλλάξει στην εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για περιοδοντική νόσο, εξαιτίας των μεταβαλλόμενων ορμονών στο σώμα.

Εάν δεν ληφθεί οδοντιατρική φροντίδα, οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο ουλίτιδας και πρήξιμο των ούλων, συνθήκη που μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολη όσο περιμένετε.
Προετοιμαστείτε για την καούρα

Ενώ μπορεί να έχετε ξεπεράσει την πρωινή ναυτία του πρώτου τριμήνου, κατά την διάρκεια του δεύτερου μπορεί να αντιμετωπίσετε καούρες. Η καούρα μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα καθώς το μωρό μεγαλώνει και πιέζει το στομάχι.

Το στομάχι τότε γίνεται μικρότερο και πιο επιρρεπές σε δυσπεψία. Και ως αποτέλεσμα, η καούρα γίνεται ολοένα και συχνότερη. Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες, να μασάτε το φαγητό σας αργά και να πίνετε νερό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.
Ξεκινήστε και πάλι την γυμναστική

Ακόμα και αν δεν μπορούσατε να κάνετε γυμναστική στην αρχή εξαιτίας της ναυτίας, τώρα μπορείτε και πάλι να δοκιμάσετε να βάλετε την γυμναστική στην ρουτίνα σας. Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική για διάφορους λόγους:

Μειώνει τον πόνο στην πλάτη.
Βοηθά στην δυσκοιλιότητα.
Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης.
Μειώνει την πιθανότητα καισαρικής τομής.
Μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.
Αυξάνει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.
Βοηθά στην υγιή αύξηση βάρους.

Η γυμναστική σας μπορεί να περιλαμβάνει κάτι τόσο απλό όσο να βγείτε έξω και να περπατήσετε για μερικά λεπτά.
Προγραμματίστε την άδεια μητρότητας

Εάν εργάζεστε, θα πρέπει να συζητήσετε και να προγραμματίσετε την άδεια μητρότητας που θα λάβετε με τον υπεύθυνο στην εργασία σας. Κάθε χώρος εργασίας έχει διαφορετικές πολιτικές άδειας μητρότητας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να περιμένετε.
Συνηθίζουμε να κοιμόμαστε στο πλάι

Καθώς η κοιλίτσα σας συνεχίζει να μεγαλώνει, καθίσταται απαραίτητο για τις γυναίκες να κοιμούνται στο πλάι. Αυτό γίνεται ώστε τόσο οι γυναίκες όσο και τα μωρά να έχουν την καλύτερη δυνατή κυκλοφορία του αίματος. Κάτι που μπορεί να παρεμποδιστεί όταν τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία πιέζονται από τη μήτρα.

Επομένως, για να διατηρηθεί η ροή του αίματος και του οξυγόνου στα μωρά, οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο.