Ανοιχτή συζήτηση με δημοσιογράφους της Χίου πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, το πρωί του Σαββάτου.

Ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τις απειλές και τις προκλήσεις της Aγκυρας, λέγοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης την οποία έχει κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο ίδιος εύχεται αυτά τα όπλα να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ.

Αντιστοίχως ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και θα πρέπει η ίδια να φυλάει τα σύνορά της.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως ήδη από τον Μάρτιο του 2020 αποτέλεσε μία υβριδική απειλή. «Η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα, μία από τις 26 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές αρχές», σημείωσε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το μεταναστευτικό ως ζήτημα δεν θα τελειώσει, θα συνεχίζεται επί δεκαετίες, όπως συνέβαινε δεκαετίες τώρα. Μιλώντας δε για στοιχεία, τόνισε πως οι αφίξεις στη χώρα μας είναι σε ιστορικό χαμηλό, με τις περσινές να είναι οι λιγότερες της δεκαετίας και οι φετινές να είναι οι δεύτερες καλύτερες. Παράλληλα, τόνισε ότι βασική θέση, την οποία θα θέσει και ως ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη, αποτελεί το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Χίο, επεσήμανε πως οι ροές είναι πλέον κάτω από 1.000 κατ' έτος όταν επί ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν περίπου στις 5.000, κάτι που υποδεικνύει μία μείωση έως και 90%. Όπως είπε, οι βασικοί στόχοι του υπουργείου από την επανασύστασή του ήταν η μείωση των ροών και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.

«Και οι δύο επετεύχθησαν. Στη ΒΙΑΛ για παράδειγμα δεν υπάρχουν περιστατικά που να απασχολούν καθημερινά την τοπική κοινωνία», είπε. Στο ερώτημα για το αν η ΒΙΑΛ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερος χώρος αλλά και συνολική αναβάθμιση. Στην συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στη θέμα της κατασκευής κλειστής δομής στη θέση Θόλος και την νομική αντιπαράθεση του υπουργείου με τον δήμο.

«Κατ' αρχήν να πω ότι στόχος μας είναι να κλείσει η ΒΙΑΛ και να μεταφερθεί εκτός αστικού ιστού. Τέθηκε το θέμα της ιδιοκτησίας, στα ασφαλιστικά μέτρα έκρινε το Πρωτοδικείο ότι ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στο κομμάτι που βρίσκεται στον δρόμο και το κατά πόσο αυτό ανήκει στον δήμο ή στο Δημόσιο και επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή που έχει καθοριστεί να είναι η δομή. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να το λύσουμε το θέμα νομικά», είπε. «Έχω το μοντέλο των τεσσάρων δομών στα άλλα νησιά, και ό,τι έχουμε πει έχουμε δικαιωθεί στην πράξη. Η ουσία είναι, ό,τι έχει πει η κυβέρνηση έχει δικαιωθεί», ξεκαθάρισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βίντεο: politischios


Νότης Μηταράκης - Θα προχωρήσουμε στο Θόλος - Κλείνει η δομή καραντίνας