Η Πολυτίμη Μαντά είναι σταθερά μία από τις καλύτερες αθλήτριες που έχουμε τα τελευταία χρόνια στον στίβο της Αχαΐας.

Τελειώνοντας πλέον την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ετοιμάζεται για μια νέα αγωνιστική σεζόν, πάντα στο σωματείο της Ολυμπιάδας Πατρών, με το οποίο άλλωστε έχει μεγαλώσει και έχει ταυτιστεί συναισθηματικά.

Το patrasevents.gr είχε μία συζήτηση μαζί της για τον στίβο, για τα σχέδια της, αλλά και για άλλα θέματα που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αθλητής στίβου στην Πάτρα. Ας δούμε τι μας είπε σε επιμέρους θέματα για τα οποία την ρωτήσαμε.

Βασικοί στόχοι για τη νέα σεζόν:

Φέτος θα εστιάσω την προσοχή μου στα 100μ και ο αρχικός στόχος είναι να είμαι υγιής για να καταφέρω μία επίδοση κοντά στα 11.85’’, ενώ θέλω και ένα ατομικό ρεκόρ στα 200μ. Αυτοί οι χρόνοι πιστεύω πως θα με βοηθήσουν να πλασαριστώ και σε μία αρκετά καλή θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που αποτελεί και το μεγάλο στόχο της σεζόν, είναι αυτό που λέμε στο στίβο αγώνας κριτήριο.


Δυσκολίες για έναν αθλητή στίβου στην Πάτρα:

Στην Πάτρα δυστυχώς δεν έχουμε αθλητική παιδεία και δεν στηρίζουμε τους αθλητές που βγάζουμε με αποτέλεσμα να μην προπονούνται στην πόλη μας πρωταθλητές πάνω από 20 ετών. Γύρω στα 18, σχεδόν όλοι, είτε εγκαταλείπουν την Πάτρα για να προπονηθούν αλλού είτε εγκαταλείπουν τον πρωταθλητισμό. 

Μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πως δεν έχουμε καν μόνιμη πρόσβαση στο χορτάρι του Παμπελοποννησιακού σταδίου όλο το χρόνο με αποτέλεσμα να προπονούμαστε συνεχώς στο ταρτάν που μας επιβαρύνει σημαντικά και μας βγάζει τραυματισμούς.

Επίσης, ενώ έχουμε ένα από τα καλύτερα στάδια της χώρας, δυστυχώς υστερεί σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό - πχ δεν διαθέτουμε ΕΠΑΡΚΩΣ εξοπλισμένη αίθουσα  βαρών που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησής μας.

Ωστόσο, η διοίκηση του σταδίου έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη συντήρηση του γηπέδου - την ευχαριστούμε γι’ αυτό & ελπίζουμε σε μία ακόμη καλύτερη συνεργασία με τους αθλητές για την κάλυψη των αναγκών μας.


Δύναμη και κουράγιο για να συνεχίζω – Φόβοι για το στίβο:

Η δύναμη για να συνεχίζω μετά από 15 χρόνια στα γήπεδα είναι κυρίως εσωτερική. Για εμένα ο στίβος είναι νοοτροπία και τρόπος ζωής, είναι η λύση στα προβλήματά μου και η εκτόνωση μου στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας. Είναι κάτι ανάμεσα σε πάθος και επάγγελμα και σίγουρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Μου δίνει ενέργεια και πείσμα για να συνεχίζω.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για να βρίσκω την δύναμη να κάνω το επόμενο βήμα έχουν η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και οι συνεργάτες μου – η προπονήτρια μου κα Μπορνιβέλλι, η διατροφολόγος μου κα Τσιχλιά, οι φυσιοθεραπευτές μου κ. Χαλκιόπουλος και κ. Παπαγεωργόπουλος και η γυμνάστριά μου κα Γκρίλλα που ασχολείται με το κομμάτι της ενεργητικής μου αποκατάστασης.

Οι φόβοι μου σχετικά με το στίβο… Δεν φοβάμαι κάτι σχετικά με το άθλημα, είμαι όμως αντίθετη με τη χρήση αναβολικών. Διαφωνώ με αυτή την πρακτική και πραγματικά ανησυχώ για το μέλλον των αθλητών που κάνουν χρήση.


Ολυμπιάδα – 1ο σωματείο στην Αχαΐα

Η Ολυμπιάδα τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερά ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα σωματεία της Ελλάδας και αυτό δεν είναι τυχαίο. Παραμένει πρωτοπόρα σε προπονητικές, αποθεραπευτικές κλπ μεθόδους από όλα τα σωματεία της περιοχής και διαθέτει ένα άρτια καταρτισμένο προπονητικό δυναμικό και μια ομάδα συνεργατών (διατροφολόγων, φυσιοθεραπευτών, γιατρών, ψυχολόγων) οι οποίοι υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους αθλητές από τα πρώτα κιόλας βήματα τους με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται στο μέγιστο οι δυνατότητες των αθλητών και με αυτόν τον τρόπο ο σύλλογος να ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Φέτος είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως θα αναλάβω και εγώ ένα τμήμα φυσικής κατάστασης ενηλίκων στην Ολυμπιάδα που θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτώβρη, σε συνεργασία με την προπονήτρια μου κα Μπορνιβέλλι και τον κ. Λεβιδιώτη που θα επιμελούνται το προπονητικό σκέλος του προγράμματος.


Ρητό που με εκφράζει

«Επιμονή, υπομονή και προσπάθεια» : αυτό είναι το προσωπικό μου σύνθημα. Πιστεύω πως για να πετύχουμε πράγματα στη ζωή μας απαιτείται επιμονή και προσήλωση στο στόχο, χωρίς να τα παρατάμε σε τυχόν δυσκολίες, υπομονή – για όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα έχουμε σχεδιάσει και δυσκολευόμαστε και  προσπάθεια διαρκής για να επιτύχουμε τον επιθυμητό στόχο.

Επίσης, πιστεύω και πως «η ευτυχία είναι στιγμές» τις οποίες είναι σημαντικό να χαιρόμαστε και να τις αξιοποιούμε στο έπακρο.

Σε 10 χρόνια από τώρα:

Δεν κάνω τόσο μακρινά σχέδια, συνηθίζω να σχεδιάζω και να πραγματοποιώ ένα βήμα τη φορά. Σίγουρα θα παραμείνω στο χώρο του αθλητισμού… δεν μπορώ να με φανταστώ μακριά από το στάδιο (χαχα) οπότε ευελπιστώ πως θα καταφέρω να το συνδυάσω με τα επαγγελματικά μου.


Επαγγελματικά και ακαδημαϊκά σχέδια:

Τελειώνοντας πλέον τη σχολή μου βρίσκομαι στη δύσκολη στιγμή επιλογής ειδικότητας. Ωστόσο, στα άμεσα μου σχέδια, είναι προτού  προχωρήσω με την ιατρική να ολοκληρώσω ύστερα από προτροπή της δασκάλας μου Αστερίας Γκρίλλα, και ύστερα από πολυετή προσωπική εκγύμναση, την εκπαίδευσή μου στη γιόγκα – παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα μαθημάτων - ειδικότερα στο αποθεραπευτικό κομμάτι αυτής –που έχει και κλινικές εφαρμογές στην αποθεραπεία και αποκατάσταση ασθενών ήδη στο εξωτερικό και ευελπιστώ πως θα έρθει και στην Ελλάδα.

Στόχος μου είναι να εντάξω τόσο στον στίβο όσο και στην ιατρική στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό την εναλλακτική- ενεργητική μορφή αποκατάστασης μέσα από την γιόγκα, για να γίνουν γνωστά τόσα τα οφέλη της στον τομέα της γυμναστικής όσο και της θεραπευτικής, δηλαδή της συντήρησης και γιατί όχι ακόμη και αποκατάστασης χρόνιων και μη μυοσκελετικών κυρίως ασθενειών.