Καλή ήταν η σοδειά για τους οινοπαραγωγούς της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής, με τον τρύγο να έχει ξεκινήσει από τα τέλη του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν με την αύξηση του κόστους της καλλιέργειας και της παραγωγής η σοδειά ήταν αρκετά καλή και όπως λένε το κρασί φέτος θα συνεχίσει την εξέλιξη που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την ποιότητα του.

Όπως αναφέρουν οι οινοπαραγωγοί την τελευταία χρονιά μετά από την διετία της πανδημίας οι πωλήσεις στο κρασί έχουν ξεκινήσει να καλύπτουν το χαμένο έδαφος που έφερε η καραντίνα και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης.

Η κύρια αιτία της πτώσης ήταν το κλείσιμο της εστίασης, ωστόσο, η πανδημία δημιούργησε προβλήματα και στις εξαγωγές, με τη ζήτηση να είναι χαμηλή στις χώρες της Δύσης που αποτελούσαν τις κύριες εξαγώγιμες αγορές του είδους.

Ωστόσο, κάποια εξειδικευμένα κρασιά ΠΟΠ, με υψηλή ποιότητα κατόρθωσαν και βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε άλλες αγορές, κυρίως στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Νότιο Κορέα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε ένα πλήγμα στη συγκεκριμένη αγορά αφού η Ρωσία ήταν και αυτή μέσα στις χώρες που προτιμούσαν τα ελληνικά κρασιά, ωστόσο το πλήγμα αυτό αναμένεται να καλυφθεί με τη ζήτηση που θα επανέλθει φέτος, από την Γερμανία και από άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Γενικότερα, μαζί με την καλή σοδειά υπάρχει μια αισιοδοξία για την φετινή χρονιά από τους οινοπαραγωγούς που θέλουν να πιστεύουν ότι θα υπάρξει νέα αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, επιστρέφοντας πλέον στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, το μόνο μελανό σημείο που προβληματίζει είναι τα όσα ακούγονται για ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα και στο κρασί, κάτι που σίγουρα θα παίξει ανασταλτικό ρόλο στο εμπόριο του είδους. Μέχρι ώρας όμως οι αυξήσεις που έχουν επέλθει στο κρασί είναι μικρές σε σύγκριση με τα άλλα είδη.