Θετικά είναι τα μηνύματα για την νέα χειμερινή σεζόν που ξεκινάει από τις αρχές Οκτωβρίου στα Καλάβρυτα.

Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός από τους ξενοδόχους και από τους επαγγελματίες, αφού το κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση που έχει μπει στις ζωές μας, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την επισκεψιμότητα σε ένα από τα μέρη που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στους τοπ χειμερινούς προορισμούς.

Ωστόσο, το πρώτο δείγμα για το πώς θα κυλήσει η νέα σεζόν για τα Καλάβρυτα θα φανεί από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Για το τριήμερο αυτό το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνο Δαφαλιά, είναι ικανοποιητικό και ελπιδοφόρο. 

Η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 50% και έχει μια ανοδική τάση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 90% και ίσως σε ακόμα πιο υψηλά ποσοστά. Θετικό επίσης για την νέα χειμερινή σεζόν είναι ότι υπάρχει και ένα ισχνό ενδιαφέρον για τα Χριστούγεννα, ωστόσο ακόμα είναι αρκετά νωρίς για αυτή την περίοδο.

Όμως το αρνητικό του όλου θέματος είναι ότι για την υπόλοιπη περίοδο του Οκτωβρίου, αλλά και του Νοεμβρίου που μεσολαβεί μέχρι να φτάσουμε τα Χριστούγεννα, το ενδιαφέρον είναι σχεδόν μηδαμινό.

Κάτι που ανησυχεί τόσο τους ξενοδόχους, όσο και την αγορά που στηρίζεται στην επισκεψιμότητα και στον τουρισμό. Πάντως, παρά τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια οι τιμές στα ξενοδοχεία θα είναι ίδιες, ενώ δεν αναμένονται πολλές αλλαγές και στους τιμοκαταλόγους των εστιατορίων.


Η θέρμανση και το "σφίξιμο" του κόσμου

Αυτό, όμως, που ανησυχεί την αγορά της όμορφης πόλης είναι η θέρμανση η οποία για ένα μέρος όπως τα Καλάβρυτα που κάνει αρκετό κρύο είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Με βάση τις εκτιμήσεις το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει με αρχική τιμή το 1,80, με την επιδότηση να είναι στα 20 λεπτά το λίτρο, κάτι που φυσικά θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής.

Σημειώνουμε ότι η κίνηση και η επισκεψιμότητα στα Καλάβρυτα τις μέρες του Αυγούστου κύλησε αρκετά ικανοποιητικά, ωστόσο, ο τζίρος των μαγαζιών εστίασης και στα εμπορικά, δεν ήταν ανάλογος, με τον κόσμο να είναι σφιγμένος. 

Κι αυτό το "σφίξιμο" φοβίζει τους επαγγελματίες των Καλαβρύτων εν όψει του χειμώνα.