Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε στις τρεις αναφορές που κατέθεσε μαζί με δύο τους συναδέλφους του, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξάνθο.

Αρχίζοντας την κατάθεση του, ο κ. Λοβέρδος περιέγραψε το ιστορικό της υπόθεσης. «Η πρώτη αναφορά μου στο θέμα μη τιμολόγησης φαρμάκων 2015 την έκανα στη Βουλή, την 1η Ιουλίου 2016. Πέρασε ένας χρόνος δεν είχε κανείς αντιδράσει, έγιναν επανειλημμένες αναφορές και αποφασίσαμε να κάνουμε αναφορά στη τότε εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Η δεύτερη αναφορά έγινε στις 8 Μαρτίου 2017 και η τρίτη στις 13 Απριλίου 2017. Στο μεταξύ είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθοράς» τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Όπως επισήμανε ο κ. Λοβέρδος ήταν επιβλαβής η μη τιμολόγηση κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Κουρουμπλή, εξηγώντας «Επί δικής μου θητείας είχα προβλέψει να γίνονται τέσσερις. Το 2013 έγινε νόμος για δύο. Κρίθηκε η δική μου ρύθμιση υπερβολική. Οι δύο τιμολογήσεις, θα γίνονταν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Κάναμε τις σχετικές αναφορές. Πολιτικώς κινηθήκαμε και περιμέναμε αντίδραση».

Ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Λοβέρδος αυτό που έγινε ήταν ότι τον Φεβρουάριο 2018 μαζί με το φάκελο της Novartis, η υπόθεση αυτή διαβιβάστηκε στη Βουλή, εξηγώντας : «Είχαν φροντίσει να αποσβεστεί η προθεσμία. Στον συγκεκριμένο υπουργό αναφέρονταν τα αρχικά Π.Κ. Τα δικά μας ονόματα στη Novartis ήταν ολόκληρα. Εγώ άσκησα και μήνυση σε βάρος της Τουλουπάκη εδώ σταματώ» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Πρόεδρος : Ποια πράξη καταγγείλατε ;

Αν. Λοβέρδος : Τη μη τιμολόγηση. Αυτή συνιστά αξιόποινη πράξη.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε στη συνέχεια, ότι «δε θέλαμε να υποδείξουμε στους εισαγγελείς τι δουλειά θα κάνουν. Εμείς είπαμε δεν έγινε τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή συγκεκριμένης συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη».

Πρόεδρος : Σήμερα πόσες φορές είναι;

Αν. Λοβέρδος : Μία. Έχουν περάσει από τότε 10 χρόνια.

Πρόεδρος : Τι πράξη καταγγέλλατε;

Αν.Λοβέρδος : Παράλειψη.

Πρόεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.

Αν. Λοβέρδος: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Πρόεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;

Αν.Λοβέρδος: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι εκ του αποτελέσματος συνάγεται ότι ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να ωφελήσει τις εταιρίες.

Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις και από την πρόεδρο και την εισαγγελέα σχετικά με το γεγονός ότι οι αναφορές κατατέθηκαν στην προκάτοχο της κυρίας Τουλουπάκη, την Ελένη Ράικου η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis.

Πρόεδρος: Γιατί η κα. Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;

Αν.Λοβέρδος: Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπακη πέρασαν δυο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κυρία. Τουλουπακη;

Αν. Λοβέρδος: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.

Πρόεδρος: Από αυτό το συνάγετε;

Αν.Λοβέρδος: Προφανώς! Προφανώς!

Πρόεδρος: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;

Αν.Λοβέρδος: Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.

Σε ερώτηση που δέχτηκε από συνήγορο υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με το εάν είδε με τα μάτια του ο μάρτυρας το Π.Κ, ο κ. Λοβερδος απάντησε: «Είχα παράγωγη ενημέρωση».

Υπεράσπιση Τουλουπακη: Γνωρίζετε τον κ. Σοφουλακη;

Αν. Λοβέρδος: Όχι, τον γνώρισα όταν πήγα να καταθέσω.

Υπεράσπιση: Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είχε την ίδια άποψη με την κα. Τουλουπάκη ως προς εάν είχε παρέλθει η παραγραφή. Είναι η επιστημονική του άποψη ή ήταν από λόγους συγκάλυψης;

Αν.Λοβέρδος: Αυτή η αιτιολόγηση δεν είναι ούτε νηπιαγωγείου.