Στο πλαίσιο τoυ Πατρινού Καρναβαλιού 2023, μετά την επιτυχημένη περσινή πρωτοβουλία και κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Comics με τίτλο: «Ανάδειξη του καλύτερου Καρναβαλικού comics εφήβων 2023 για το Πατρινό Καρναβάλι 2023».

Η διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίστηκε το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022.

Τα comics θα πρέπει να ακολουθούν το ακόλουθο δημιουργικό  σκεπτικό:

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με το Καρναβάλι με πρωτότυπο τρόπο μέσα από την τέχνη των comics. Οι δημιουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακά ή ψηφιακά μέσα και το έργο μπορεί να είναι χιουμοριστικό, σουρεαλιστικό  ή σοβαρό. Ο σκοπός είναι να αναδειχθούν οι έφηβοι της Ελλάδας που αγαπούν να δημιουργούν comics και να τους δοθεί κίνητρο να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτή τη μορφή τέχνης. Άλλωστε βασικά χαρακτηριστικά του Πατρινού Καρναβαλιού όπως η φρεσκάδα, η ζωντάνια, το χρώμα, το κωμικό στοιχείο, η σάτιρα, η ανατροπή, η φαντασία αλλά και η ελευθερία της επιλογής του τρόπου έκφρασης και δημιουργίας συναντώνται και στην τέχνη του comics.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό έχουν όλοι οι έφηβοι της Ελλάδας από 11 έως και 17 ετών εφόσον καταθέσουν την πρόταση τους εντός της χρονικής προθεσμίας. Κάθε συμμετοχή θα πρέπει να είναι πρωτότυπο έργο των ιδίων των διαγωνιζόμενων και δεν θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού.

Οι τρεις νικητές που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις –βραβεία. Το πρώτο επιλεχθέν comics θα αποτελέσει το καλύτερο καρναβαλικό comics εφήβων του 2023 για το Πατρινό Καρναβάλι 2023 και θα λάβει παράλληλα ως βραβείο τα  2 τεύχη του συλλεκτικού comics «Ο Κρυμμένος Θησαυρός των εντόμων 1 και 2» του Πατρινού δημιουργού comics Γιώργου Μελισσαρόπουλου. Στον δεύτερο και τρίτο νικητή θα δοθούν αναμνηστικά δώρα από το πωλητήριο της Κ.Ε.ΔΗ.Π. Καρναβάλι Πάτρας.

Για την κρίση της Κριτικής Επιτροπής θα ληφθεί υπ’ όψη ο βαθμός προσέγγισης στους ακόλουθους τεθέντες στόχους, οι οποίοι έχουν ισοδύναμη βαρύτητα:

-τα αισθητικά  χαρακτηριστικά της πρότασης

-η συνάφεια με το δημιουργικό σκεπτικό

-η καλλιτεχνική πρωτοτυπία της πρότασης

Η αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού θα αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της ΚΕΔΗΠ www.carnivalpatras.gr στο πλαίσιο Νέα/Εταιρικοί Διαγωνισμοί κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του.