Κάποια παιδιά λατρεύουν το αγελαδινό γάλα ενώ άλλα πάλι όχι. Το γάλα έχει προχωρήσει πολύ από τότε που είμασταν παιδιά και πλέον, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών από νέα είδη που κάνει τους γονείς να αναρωτιούνται αν και κατά πόσο μπορούν να δώσουν στα παιδιά φυτικό γάλα, όπως αναφέρει το imommy.

Γιατί το γάλα συνιστάται παραδοσιακά για τα παιδιά

Κάποτε οι παιδίατροι ενθάρρυναν το γάλα για νεαρά και αναπτυσσόμενα οστά, χάρη στο ασβέστιο που βρίσκεται στο πλήρες γάλα ενώ οι εναλλακτικές λύσεις προτείνονταν μόνο εάν υπήρχε αλλεργία. Αλλά τώρα υπάρχουν επιλογές ανεξάρτητα από αλλεργίες.

«Το αγελαδινό γάλα αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, αλλά εκείνα που είναι άνω του ενός έτους μπορούν να είναι υγιή καταναλώνοντας νερό ή εναλλακτικούς τύπους γάλατος» επισημαίνουν οι ειδικοί. Αυτό διότι το παιδί μπορεί να πάρει το πολύτιμο ασβέστιο που χρειάζεται από το φαγητό αντί για το πλήρες γάλα.
Τι να προσέχετε στα μη γαλακτοκομικά γάλατα

Κάποτε η σόγια ήταν η μόνη εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα. Αλλά τώρα, υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές.

«Η σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) είναι είτε γάλα γαλακτοκομικών είτε γάλα σόγιας. Αυτό οφείλεται στο προφίλ αμινοξέων και στην περιεκτικότητα σε λιπαρά» μας εξηγούν οι ειδικοί. Ενώ το αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ένα παιδί θα εξακολουθεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του σε πρωτεΐνες εάν σερβίρετε γάλατα χωρίς γαλακτοκομικά μαζί με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.

Ενώ το παιδί σας μπορεί να πάρει ασβέστιο από τροφές όπως το λάχανο, το μπρόκολο, οι ηλιόσποροι και το ταχίνι, μεταξύ άλλων τροφών, εάν επιλέξετε να δώσετε στο παιδί σας εναλλακτικό γάλα, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε.

Θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο και σίδηρο. Αναζητήστε μια εναλλακτική επιλογή χωρίς συντηρητικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Ποιες επιλογές έχετε

Γάλα σόγιας

Πολλοί γονείς είναι εξοικειωμένοι με το γάλα σόγιας, καθώς συνιστάται συχνά σε παιδιά με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για τους γονείς που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο γάλα γαλακτοκομικών για άλλους λόγους.

«Εάν το μωρό σας χρειάζεται περισσότερες θερμίδες και περισσότερη πρωτεΐνη, η σόγια μπορεί να σας βοηθήσει» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Γάλα βρώμης

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αναζητήστε γάλατα βρώμης με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πολλές επιλογές γάλακτος βρώμης έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά υψηλότερη σε ασβέστιο.

Ωστόσο, εφόσον το παιδί σας τρώει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όλη την ημέρα, η χαμηλότερη πρωτεΐνη στο γάλα βρώμης δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.

Γάλα ξηρών καρπών

Τα γάλατα ξηρών καρπών περιλαμβάνουν τα πάντα, από γάλα αμυγδάλου μέχρι γάλα κάσιους έως γάλα πεκάν και όχι μόνο. Ωστόσο, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ορισμένα γάλατα ξηρών καρπών έχουν υψηλότερο διαιτητικό περιεχόμενο από άλλα.

Γάλα μπιζελιών

Το γάλα από μπιζέλια ή αρακά είναι ειδικά σχεδιασμένο να έχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Παρασκευάζονται από κίτρινα μπιζέλια για να αποκτήσουν μια όψη παρόμοια με το αγελαδινό γάλα.
Ποιοι τύποι δεν συνιστώνται για τα παιδιά

Εκτός από τυχόν γάλατα που χαρακτηρίζονται ως «χαμηλών θερμίδων» ή «διαίτης», υπάρχουν μερικά ακόμη γάλατα που οι ειδικοί δεν συνιστούν για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αυτά περιλαμβάνουν:

Γάλα καρύδας

Το αγνό γάλα καρύδας είναι επίσης μια εναλλακτική στο γαλακτοκομικό γάλα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά όχι το σωστό είδος λιπαρών. «Δεν περιέχεται πρωτεΐνη ή υδατάνθρακες, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά» λένε οι ειδικοί.

Ορισμένες μάρκες προσφέρουν ένα ρόφημα γάλακτος καρύδας, το οποίο είναι συχνά εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D. Αυτό μπορεί να είναι κατάλληλο για τα παιδιά, αρκεί να τρώνε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες για να εξισορροπήσουν τη χαμηλή πρωτεΐνη σε ένα ρόφημα καρύδας.

Γάλα ρυζιού

Όπως και με το γάλα καρύδας, το γάλα ρυζιού έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. «Ωστόσο, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στο ψήσιμο ως εναλλακτική λύση χωρίς λακτόζη», καταλήγουν οι ειδικοί.