Σαρωτικό είναι το πέρασμα του τυφώνα Ίαν από τη Χερσόνησο της Φλόριντα, με ένα καταστροφικό τρίπτυχο «ισχυρών ανέμων, σφοδρής βροχόπτωσης και ιστορικού κύματος καταιγίδας» να προκαλεί σοβαρές πλημμύρες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίαν, που ξέσπασε στα νοτιοδυτικά της πολιτείας την Τετάρτη.

Άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές και μεγάλο όγκο νερού

Αν και από το βράδυ της Τετάρτης αποδυναμώθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 1 (144χλμ/ώρα), όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, ο Ίαν πλημμύρισε την ακτογραμμή και κατέστρεψε υποδομές και περιουσίες, με τα επίπεδα των υδάτων είναι ακόμη αρκετά υψηλά και έτσι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να υποχωρήσουν τα νερά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο, ο τυφώνας, κατηγορίας 4, είχε φτάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα -και συγκεκριμέναστο Κάγιο Κόστα- περίπου στις 3.05 μ.μ. (τοπική ώρα) την Τετάρτη με ανέμους κοντά στα 241χλμ/ώρα. Σε λίγη μόνο ώρα εισχώρησε στην ενδοχώρα.

Αξιωματούχοι σε όλη την πολιτεία συνέχισαν να εκδίδουν σοβαρές προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Προς το παρόν, ο τυφώνας Ίαν ισοδυναμεί με την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει σημειωθεί στη δυτική ακτή της Φλόριντα, ισοδυναμώντας με την ταχύτητα των ανέμων του τυφώνα Τσάρλι, το 2004. Μάλιστα, θα καταταγεί ως ένας από τους πέντε κορυφαίους τυφώνες που έπληξαν ποτέ τη χερσόνησο, πίσω από τους τυφώνες Άντριου (1992) και Μάικλ (2018).