Το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α στην χθεσινή του συνεδρίαση υιοθέτησε ομόφωνα το παρακάτω κείμενο που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Τριμελούς Επιτροπής των Κέντρων Υγείας της Ε.Ι.Ν.Α σχετικά με τη διαλυτική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στις Δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού Αχαΐας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, άμα τη εφαρμογή του νέου νόμου για τον προσωπικό γιατρό. Το κείμενό αυτό υπογράφεται έως τώρα από το σύνολο σχεδόν των γιατρών της Πρωτοβάθμιας και έχει ήδη αποσταλεί στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας. Δημοσιοποιείται – για ευνόητους λόγους χωρίς τις υπογραφές- προκειμένου οι ίδιοι οι πολίτες να ενημερωθούν από πρώτο χέρι. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Ακολουθεί το κείμενο:

Προς 6η ΥΠΕ

Κοιν: Ιατρικός Σύλλογος Πατρών

Υπουργείο Υγείας

κ. Διοικητά,

οι οδηγίες που απεστάλησαν στις δομές μας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 13/09/2022 σχετικά με τον Προσωπικό Ιατρό, το σύστημα των ραντεβού και το επακόλουθο ωράριο, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2022, μας δημιούργησε μεγάλη έκπληξη και προβληματισμό.

Οι οδηγίες αυτές δεσμεύουν το σύνολο των ιατρών γενικής ιατρικής και παθολογίας αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των εγγεγραμμένων στον θεσμό του προσωπικού γιατρού πολιτών και μάλιστα με μονοσήμαντη κατεύθυνση. Αν ισχύσουν αυτές ως έχουν, με το οριζόμενο δηλαδή ωράριο και τρόπο λειτουργίας, τίθενται ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά:

Με ποιόν τρόπο θα καλυφθούν μηνιαία –πόσο μάλλον διμηνιαία, ως απαιτείται- προγραμματισμένες υποχρεώσεις των συγκεκριμένων γιατρών [μετακινήσεις σε άλλα ιατρεία και υπηρεσίες (πχ Περιφερικά Ιατρεία), εφημερίες, ρεπό, άδειες κ.α.]. Υπονοείται εμμέσως ότι αυτά καταργούνται αυτοδικαίως χωρίς σχετικές αποφάσεις για κόψιμο ρεπό, αναστολή αδειών και μετακινήσεων σε ιατρεία, κόψιμο εφημεριών;

Με ποιόν τρόπο θα λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα των μονάδων και με ποιους γιατρούς; Με ποιόν τρόπο και με ποιους γιατρούς θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατ΄ οίκον;

Με ποιόν τρόπο και με τι γιατρούς θα λειτουργήσουν τα έκτακτα ιατρεία των Κ.Υ. (πλην εφημερίας μετά τις 14.00) και τα ιατρεία Covid-19; Με ποιόν τρόπο και πότε θα εξυπηρετούνται μη εγγεγραμμένοι στον προσωπικό γιατρό και ασθενείς εκτός ραντεβού;

Με ποιόν τρόπο θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι Συντονιστές Διευθυντές – Επιστημονικά Υπεύθυνοι Κέντρων Υγείας των ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας; Καταργούνται εμμέσως οι θέσεις αυτές;

Από πού προκύπτει, τέλος, η υποχρέωση τηλεφωνικής συμπλήρωσης του ΑΗΦΥ; Μια διαδικασία που η ιατρική δεοντολογία επιβάλλει να γίνεται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του; Με το προσωπικό τους τηλέφωνο θα επικοινωνούν οι ιατροί;

Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτές οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας οδηγούν με ακρίβεια σε διάλυση τις εναπομένουσες δομές ΠΦΥ και τα Κέντρα Υγείας. Δεν έχουν καμία επιστημονική και δεοντολογική βάση.

Η μόνη επιστημονική και δεοντολογική προσέγγιση είναι η σχέση γιατρού – ασθενή και αυτή δεν καθορίζεται με νόμους και διατάγματα αλλά από την ίδια την πραγματική ζωή και τις ανάγκες της. Αυτή την λειτουργία θα υπερασπιστούμε ως γιατροί της δημόσιας ΠΦΥ.

Με βάση τα παραπάνω σας δηλώνουμε ενυπογράφως ότι θα καταθέσουμε μηνιαία προγράμματα όπως καταθέταμε έως σήμερα και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες των δομών που υπηρετούμε (τακτικά ραντεβού, έκτακτα ιατρεία, εφημερίες κ.ά)

Αναλαμβάνουμε με τρόπο λειτουργικά και πρακτικά αξιόπιστο την ευθύνη της εξυπηρέτησης των πολιτών που μας έχουν ορίσει σαν προσωπικό γιατρό αλλά και αυτών που έως σήμερα δεν είναι εγγεγραμμένοι αλλά εξυπηρετούνται από τις δημόσιες δομές.

Επιφυλασσόμαστε κάθε νομικού, επιστημονικού και συνδικαλιστικού δικαιώματός μας προκειμένου να διαφυλάξουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της δομής μας.

Κάθε άλλη πρακτική, ιδιαίτερα αυτή που περιγράφεται στις οδηγίες που μας αποστείλατε, είναι εκτός πραγματικότητας, επιζήμια και οδηγεί στο κλείσιμο των ιατρείων εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών των ΚΥ, των ιατρείων Covid-19 και των εμβολιαστικών κέντρων. Ουσιαστικά οδηγούν στην διάλυση των ΚΥ και των δομών ΠΦΥ και αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για αυτό.

Δηλώνουμε επίσης πως είμαστε στη διάθεση των ασθενών μας στο χρονικό πλαίσιο του ωραρίου εργασίας μας, ωστόσο δεν υποχρεούμαστε σε 24ωρη διαθεσιμότητα για τους ασθενείς που μας έχουν επιλέξει ως προσωπικό γιατρό - όπως εμμέσως διαφημίζεται -, άρα και σε δημοσιοποίηση του προσωπικού μας τηλεφώνου. Τα έκτακτα περιστατικά μπορούν να εξυπηρετούνται από τους εκάστοτε εφημερεύοντες των δομών της ΠΦΥ.

Διεκδικούμε την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας του νομού μας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σύγχρονο εξοπλισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Αποφασιστική ενίσχυση της ΠΦΥ με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.